Jurrie Koolhofs zoon Wesley in dubbelspelfinale US Open. ‘Mijn vader zorgt daar boven goed voor me’

Wesley Koolhof (31) staat voor een mijlpaal in zijn carrière. De tennisser uit Duiven wil in de finale van het dubbelspel op de US Open een jongensdroom laten uitkomen. Ook voor zijn vader, de in 2019 overleden oud-voetbalinternational Jurrie. Uit Beerta.

Wesley Koolhof (links) met zijn Kroatische dubbelpartner Nikola Mektic.

Wesley Koolhof (links) met zijn Kroatische dubbelpartner Nikola Mektic. Foto: ANP

De inbox van zijn telefoon stroomt de laatste dagen over met berichten. Gaat Wesley Koolhof normaal gesproken als dubbeltennisser in relatieve rust door het leven, nu zijn alle ogen op hem gericht en lijkt de complete Nederlandse tenniswereld met hem mee te leven.

Finale US Open

De 31-jarige Duivenaar staat voor de grootste wedstrijd uit zijn carrière tot nu toe. Donderdag (21.00 uur Nederlandse tijd) speelt hij samen met zijn Kroatische dubbelpartner Nikola Mektic de finale van de US Open. Het koppel Mate Pavic/ Bruno Soares vormt het laatste obstakel op weg naar eeuwige roem.

,,Het is een jongensdroom om in de finale te staan. Laat staan als we de titel pakken”, zegt Koolhof telefonisch vanuit New York. ,,Normaal zie ik deze wedstrijden alleen op televisie. Dan ben ik alweer thuis of op weg naar een ander toernooi. Nu mag ik zelf de baan op. Als vertegenwoordiger van de Nederlandse tennissport. Dat maakt me best trots. Ik verwacht een open finale, waarin we zeker onze kansen gaan krijgen.’’

Wedstrijd in surrealistisch decor

Koolhof, in 2019 kwartfinalist op Wimbledon, kent de geschiedenis. Hij kan zich in New York in een illuster rijtje scharen. Slechts vier Nederlandse dubbelspelers hebben ooit een gram slam-toernooi gewonnen: Tom Okker, Paul Haarhuis en Jacco Eltingh, en Jean-Julien Rojer. ,,Dat geeft wel aan hoe uniek het is dat ik hier sta.”

Hoe de finale ook afloopt; het wordt hoe dan ook een wedstrijd in een surrealistisch decor. De tribunes van het imposante Arthur Ashe Stadium – met een capaciteit van ruim 23.000 toeschouwers – blijven vanwege de coronarestricties leeg. ,,Of dat zo’n finale minder glans geeft? Natuurlijk is het vreselijk jammer dat er geen publiek bij is. We missen de sfeer. Het applaus. De aanmoedigingen. Maar het kan ook een voordeel zijn. Het is wat makkelijker de zenuwen in bedwang te houden. En dit blijft een grand slam-finale, hè?”

(Tekst leest door onder de foto)

Een eindzege op US Open – per winnaar goed voor zo’n 200.000 dollar – moet voor Koolhof de bekroning worden voor jarenlang hard werken. De Duivenaar is zeven jaar geleden overgestapt van het enkel- naar het dubbelspel. Hij staat niet te boek als een natuurtalent. Maar wel als een tennisser met een enorm arbeidsethos. Een voorbeeldig prof. Een doorzetter. Zijn drive en instelling hebben hem gebracht tot waar hij nu staat: de finale van de US Open en de zestiende plaats op de wereldranglijst.

Jurrie Koolhof

Koolhof voelt de onvoorwaardelijke steun van het thuisfront. Van zijn moeder Monique. Van broer Dean, profvoetballer van beroep (ex-De Graafschap). Hij wil de titel ook pakken voor zijn vader, de in Beerta geboren en getogen Jurrie. De voormalig profvoetballer van onder meer SV Veendam, PSV, Vitesse en FC Groningen - en 5-voudig international - en voetbaltrainer overleed in januari 2019 aan kanker.

,,Gek genoeg zijn na zijn overlijden voor mij alle puzzelstukjes een beetje in elkaar gevallen. Moeilijk te verklaren. Hij zorgt daar boven goed voor me, denk ik. Ik denk nog vaak aan hem, zonder daar rond wedstrijden veel mee bezig te zijn.”

(Tekst leest door onder de foto)

Koolhof wacht donderdag, in aanloop naar de wedstrijd, nog een coronatest. Zoals hij en zijn collega’s in New York om de vier dagen getest zijn. ,,Hoe mijn voorbereiding er verder uit ziet? Gewoon, hetzelfde als anders’’, zegt hij. ,,Lekker los slaan, beelden bekijken van de tegenstanders. De tactiek bespreken met Nikola. En dan spelen én genieten.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu