Juryvoorzitters zijn teleurgesteld in het niveau van de Noordelijke dressuurruiters

In de KNHS regio’s Groningen en Drenthe werden dit weekeinde de dressuurkampioenschappen verreden. In beide provincies werd in de zwaarste klasse naar het oordeel van de jury onder de maat gepresteerd.

„Ik had gehoopt dat de ruiters de afgelopen anderhalf jaar, toen de sport door de Covid-19-pandemie stillag, die tijd hadden gebruikt om thuis meer te oefenen. Nu zijn de prestaties niet beter dan anderhalf jaar geleden, maar komen ze wel massaal aan de start van wedstrijden. Daar komen ze er dan achter dat ze niets zijn opgeschoten”, vatte juryvoorzitter Herman Smidt na het beoordelen van de zwaarste dressuurklasse in Groningen zijn commentaar samen.

‘Best leuke paarden, maar het moet echt beter’

Ook Ruud Schaeffer, die in Exloo in deze klasse als voorzitter jureerde, onderschreef de mening van Smidt. „Ik heb te veel paarden gezien die tegen de hand waren en met te weinig impuls van achteruit werden voorgesteld. Gewoon basisfouten die verbeterd moeten worden en in deze klasse eigenlijk niet meer gemaakt mogen worden. Ik heb best leuke paarden gezien, maar ik vraag me af of de ruiters zich realiseren dat het echt beter moet”.

Plezier voorop

In Groningen werd in de klasse ZZ-Licht Aafke Scharft (Delfzijl) met Holly kampioen. „Dit paard heb ik als vierjarige gekocht en helemaal zelf opgeleid. Zij is nu negen en ik ben erg blij dat ik sinds kort op dit niveau van start mag gaan. Voor mij staat het plezier dat ik aan dressuurrijden beleef voorop, want het is voor mij puur een hobby”, vertelde Scharft, die in de onderdelen in draf, en dan met name het appuyement, als de sterkste punten van haar paard ziet.

In Drenthe ging de titel in de zwaarste klasse, het ZZ-Licht, naar Ann Wessels (Drouwenermond) met Ginn. „Ik heb gereden voor wat ik waard was. Sinds kort wordt ik begeleid door Christa Larmoyeur. Zij heeft van mij in korte tijd een veel bewustere ruiter gemaakt. Ik nam veel zaken misschien te gemakkelijk op. Dat komt denk ik mede omdat mijn paard veel werklust heeft, gemakkelijk schakelt en een fantastische draf heeft. Christa heeft me echt uit mijn comfortzone getrokken”, aldus de 43-jarige onderwijzeres.

De tweede plek was voor Rachelle Buining (Ter Apelkanaal) met Joy Boy, die in de net iets lichtere Z2-klasse met Gant de kampioenstitel binnenhaalde.

Met percentages rond de 65% tot 68% mogen een zevental combinaties de eer van Groningen en Drenthe hooghouden op de KNHS Kampioenschappen.

Dubbelslag voor Boerema

In Groningen werd ook het kampioenschap springen verreden, dat komende zaterdag in Exloo voor de Drentse springruiters op het programma staat.

In de klasse ZZ gingen zes combinaties van start, waarvan er drie zich plaatsten voor de barrage. Van dit trio wist alleen Marianne Boerema (Oostwold) met Porto Allegre 2 foutloos te blijven. In de klasse Z met eveneens zes starters was Boerema ditmaal met Pegasus Blue de enige die beide manches foutloos bleef en zich zo voor de tweede maal kon laten huldigen tot kampioen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Paardensport
menu