KNVB: ARD gaat te ver

KNVB: ARD gaat te ver ANP

De KNVB vindt dat de Duitse makers van de documentaire over matchfixing het duel tussen NEC en Willem II van 17 januari te makkelijk verdacht hebben gemaakt. ,, We nemen alle signalen rond matchfixing uiterst serieus", stelt Wouter Boshuis, Integrity Officer van de nationale voetbalbond.

,,Want matchfixing is een realiteit in het voetbal. Maar bij een afwijkend gokpatroon is er niet per definitie sprake van matchfixing. Daarvoor is meer bewijs nodig. De documentairemakers maken een direct verband tussen een afwijkend gokpatroon en matchfixing. Dat gaat te ver, want hierdoor zitten de betreffende clubs direct in het verdachtenbankje zonder aanvullend bewijs."

Volgens de makers van de woensdag uitgezonden documentaire is er bij een wedkantoor in Zuid-Duitsland opvallend veel gegokt op een zege voor NEC. Die voorspellingen kwamen uit want de Nijmeegse club won met 1-0. Naar aanleiding van de ARD-uitzending nam de KNVB donderdag allereerst contact op met de UEFA. De Europese voetbalbond gaf aan dat zij via haar geavanceerde fraude detectiesystemen geen afwijkend gokpatroon ontdekte bij het duel in Nijmegen.

,,Tegelijkertijd zegt dat ook niet alles'', reageert Boshuis. ,,Zeker niet wanneer inzetten worden gedaan bij kleine, lokale gokkantoren. Deze worden namelijk niet door UEFA gemonitord. We zullen ons netwerk daarom inschakelen om na te gaan of er meer signalen zijn die aanleiding kunnen geven tot verdere actie.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu