KNVB gaat de Oranje-vrouwen dezelfde premies betalen als de mannen. 'Op deze manier zetten we met elkaar een grote stap', zegt Vivianne Miedema uit Hoogeveen

Vivianne Miedema is blij met het akkoord over de gelijke beloning. Foto Yoshikazu Tsuno

International Vivianne Miedema is blij dat de Nederlandse voetbalvrouwen voortaan hetzelfde bedrag aan premies krijgen als de mannen van Oranje.

,,Ik ben de KNVB heel dankbaar dat we dit voor elkaar gekregen hebben’’, zegt de Hoogeveense, die lid is van de spelersraad van de Oranjeleeuwinnen. ,,Op deze manier kunnen we met elkaar een grote stap zetten naar een gelijkwaardige waardering voor zowel mannen als vrouwen die uitkomen voor Oranje. Het is niet alleen een mooie erkenning voor ons als huidige groep, maar het is ook een belangrijk maatschappelijk signaal. We hopen ook dat we hierdoor deuren openen voor de toekomstige Oranje-speelsters.”

Het gaat onder meer over het gebruik van naam- en portretrechten

Vanaf 1 juli betaalt de KNVB de speelsters van de Oranjeleeuwinnen, die in voorbereiding zijn voor het EK in Engeland, dezelfde oranjepremies als de mannen. Daarbij moeten worden gedacht aan het gebruik van naam- en portretrechten en de inzet voor het maken van nieuw foto- en videomateriaal van speelsters van het Nederlandse vrouwenelftal. De nieuwe collectieve samenwerkingsovereenkomst treedt in werking met terugwerkende kracht en gaat komend seizoen 22/23 in. De KNVB heeft hier sinds 2019 met de speelsters naartoe gewerkt.

Volgens de KNVB wordt met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst de professionalisering verder doorgetrokken en een gelijkwaardige behandeling van het mannen- en vrouwenelftal nagestreefd. Dat bleek eerder onder meer al uit de uitbreiding van faciliteiten en de staf, de op de Leeuwinnen toegesneden kleding en campagnes. Nu komt daar een verhoging voor de inzet van speelsters voor commerciële doeleinden bij.

KNVB hoopt in de toemkomst ook andere vergoedingen voor de vrouwen te kunnen ophogen

De KNVB ziet dit besluit als een eerste stap en hoopt in de toekomst ook de externe vergoedingen voor de vrouwen, die direct ‘uit de markt’ moeten komen (via onder meer FIFA, UEFA en tv-rechtenhouders) fors worden opgehoogd. ,,Wij zijn blij met deze nieuwe overeenkomst, die onder zorgvuldige begeleiding van sportmarketingbureau House of Sports tot stand is gekomen’’, zegt KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee, verantwoordelijk voor vrouwenvoetba. ,,We hebben hier met elkaar hard naar toegewerkt. Nu is het een historische stap voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. De winst van WEURO 2017, een finaleplaats op het WK 2019 en deelname aan de Olympische Spelen van Tokio. De Oranjeleeuwinnen zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse voetballandschap. We willen dat met deze belangrijke stap ook benadrukken.”

Over de hoogte van de premies worden geen mededelingen gedaan

De KNVB en de spelersraad blijven in gesprek blijven over de uitvoering van deze collectieve samenwerkingsovereenkomst om de gelijke behandeling te monitoren en richting de toekomst te blijven waarborgen. Over de hoogte van de bedragen doet de KNVB, zoals gebruikelijk, geen mededelingen.

Nieuws

Meest gelezen

menu