KNVB heeft tot 3 augustus de tijd om eredivisie af te ronden

KNVB mikt op half juni voor herstart eredivisie. ANP

De UEFA stelt er alles voor in het werk dat de nationale competities voor clubteams alsnog worden afgesloten. De Europese voetbalbond laat de eis los dat alle seizoenen op 30 juni afgelopen moeten zijn. De eredivisie, eerste divisie en alle buitenlandse competities krijgen tot 3 augustus de tijd.

De UEFA heeft de kalender zo veel als mogelijk vrijgemaakt voor alle nationale competities. Resterende duels in de Champions League en Europa League zijn met onbepaalde tijd uitgesteld, net als interlands in de play-offs voor het EK en vele andere internationale wedstrijden. Ook het Nederlands elftal en de nationale vrouwenploeg komen pas in september weer in actie.

De KNVB laat weten dat de competities in de tweede helft van juni weer moeten beginnen. Anders kan de gestelde datum van 3 augustus niet meer worden gehaald. Het kabinet liet dinsdag weten dat het betaalde voetbal in Nederland vanwege het coronavirus zeker niet voor 1 juni hervat mag worden.

Transfermarkt

De UEFA kan nog niet zeggen wat de nieuwe situatie betekent voor spelers die op 1 juli van club wisselen. De Europese bond houdt ook nog in het midden of de transfermarkt wordt opgeschoven. Dergelijke zaken komen aan de orde tijdens een vergadering die voor half april wordt uitgeschreven.

De beslissing van de UEFA is goed nieuws voor de clubs, die nu meer kans hebben dat het seizoen alsnog kan worden beëindigd. De financiële schade zou enorm zijn als dat niet meer lukt, in de Engelse Premier League naar schatting ruim 1 miljard euro.

Scenario 2

De KNVB zet de komende weken vooral in op het zogenoemde scenario 2, de hervatting van de eredivisie en eerste divisie. De nationale voetbalbond blijft de adviezen volgen van het het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de overheid. In overleg zal worden bepaald of er publiek bij de wedstrijden aanwezig mag zijn, als de eredivisie en eerste divisie tenminste nog worden hervat.

Voorlopig is het nog onduidelijk wanneer de voetballers weer aan de groepstraining mogen beginnen, Pas als dat het geval is kan de KNVB de data van de eerste wedstrijden in de eredivisie en eerste divisie plannen. Spelers hebben naar schatting zeker drie weken nodig om topfit te worden.

De KNVB houdt ook nog rekening met een doemscenario, dat het betaalde voetbal helemaal niet meer wordt hervat. De bond brengt binnenkort alle consequenties, bijvoorbeeld de financiële impact hiervan, in kaart. De KNVB onderzoekt ook hoe het de clubs dan kan helpen.

Nieuws

Meest gelezen

menu