KNVB mikt op half juni voor herstart eredivisie

KNVB mikt op half juni voor herstart eredivisie. ANP

De UEFA heeft woensdag in een vergadering besloten dat het voetbalseizoen uiterlijk op 3 augustus afgerond moet zijn. ,,Dit houdt in dat er in de tweede helft van juni zal moeten worden gestart met hervatting van de competitie”, zo schrijft de KNVB in een persbericht.

De Europese voetbalbond dringt er hiermee op aan dat de nationale voetbalcompetities worden afgemaakt. ,,Daarbij blijft voor ons het belang van de nationale gezondheid het uitgangspunt, inclusief die van onze voetballers, trainers, supporters en scheidsrechters. We gaan hoe dan ook pas voetballen als het volgens het RIVM veilig is. Gezondheid staat voorop, altijd en vooral nu”, aldus de KNVB.

Publiek

,,KNVB, ECV en CED kunnen echter op basis van de sessie met UEFA verder invulling geven aan eerder door ons genoemd scenario 2; eventuele hervatting van de competitie. We gaan hierover met alle betrokkenen in breed overleg. Daarbij zullen de bevindingen en adviezen van RIVM en overheid zoals altijd leidend blijven. Er zal veel aan de orde komen: veiligheid, wel of geen publiek, fysieke belasting van spelers, uitzendschema’s en meer.”

De KNVB geeft aan dat er nog niet is gekeken naar de precieze speeldata, maar dat er ook een periode van training voor de clubs moet worden ingeruimd. Op dit moment gaat de voetbalbond ervan uit dat tot 28 april alle sportcomplexen gesloten zijn.

Ook het zogenoemde scenario 3, het stopzetten van de competities, wordt nog bekeken. ,,Op dit moment worden alle consequenties, bijvoorbeeld de financiële impact hiervan, in beeld gebracht. Daarnaast wordt met elkaar in het voetbal gekeken naar een plan om de betaald voetbalclubs te helpen in deze immense problematiek, mocht de lopende competitie geschrapt worden.”

Over de aflopende spelerscontracten na 1 juli en de al ingeplande transfers, zoals die van Hakim Ziyech naar Chelsea, wordt nog gesproken door de UEFA en FIFA. Die kwesties worden half april bij de algemene vergadering van de Europese voetbalbond behandeld.

Europese competities

Het restant van de Champions League en de Europa League worden voorlopig uitgesteld, zonder dat er een nieuwe datum bekend is. De Europese toernooien zijn door het coronavirus gestrand in de achtste finales.

Daarnaast worden de internationale wedstrijden die nog in juni gepland stonden uitgesteld. Er stonden voor het EK van 2020, nu 2021, nog playoff-wedstrijden op het programma.

Alle data en termijnen voor de Europese clubtoernooien voor het seizoen 2020-2021 heeft de UEFA inmiddels tot nader order eveneens opgeschort. Ook daardoor komt er meer ruimte op de volle speelkalender om de huidige toernooien en competities alsnog af te maken, mits het coronavirus niet langer gezondheidsrisico’s veroorzaakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus
menu