KNVB pleit voor aanpak matchfixing

KNVB pleit voor aanpak matchfixing ANP

De KNVB doet maandag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer een oproep aan de politiek om matchfixing beter te bestrijden. De bond pleit voor het verbeteren van de internationale samenwerking, het oprichten van een zogenoemde Fairplay eenheid met vergaande bevoegdheden en een onderzoek hoe matchfixing effectief bestraft kan worden.

De KNVB maakte maandag vlak voor de hoorzitting bekend dat er matchfixing heeft plaatsgevonden bij het duel tussen FC Utrecht en Willem II (1-0) van 9 augustus 2009. ,,Uit het onderzoek blijkt dat veel informatie al in 2012 bekend was bij officiële instanties in Finland,” zegt directeur Gijs de Jong van de KNVB. ,,Dan is het in onze ogen onvoorstelbaar dat die informatie pas halverwege 2015 beschikbaar is in Nederland. Die informatie zou veel eerder met elkaar gedeeld moeten worden. Het zou mooi zijn als de overheid hier als voorzitter van de EU werk van maakt.”

De KNVB is groot voorstander van een speciale opsporingseenheid ter bestrijding van fraude, witwasserij en manipulatie in de sport. Deze zogenoemde 'Fairplay eenheid’ kan onderdeel worden van de Kansspelautoriteit en moet opsporingsbevoegdheden en handhavingsmiddelen hebben.

,,De integriteitseenheid heeft in onze ogen ontzettend goed werk geleverd'', zegt De Jong over het team dat matchfixing bij FC Utrecht tegen Willem II heeft vastgesteld. ,,Maar het onderzoek laat ook direct de beperkingen zien die een eenheid van een sportbond heeft. Veel personen waren tijdens het onderzoek niet verplicht mee te werken, de eenheid mocht bijvoorbeeld ook niemand tappen en ze hadden niet de bevoegdheid informatie op te eisen.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu