KNVB: statement spelers droeg bij aan vooruitgang in Qatar

KNVB: statement spelers droeg bij aan vooruitgang in Qatar ANP

Mede door de inbreng van de voetbalspelers van het Nederlands elftal is de situatie van arbeidsmigranten in Qatar recent verbeterd. Dat zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB. "Dankzij de voetballers wordt er tot in Qatar zelf op bestuurlijk niveau overleg gevoerd", aldus De Jong. "Dit onderwerp staat bovenaan internationale agenda's. Het is nu aan de besturen van de nationale en internationale bonden om de volgende stappen te zetten." In Qatar wordt volgend jaar het wereldkampioenschap gehouden.

De spelers begonnen eerder met de actie 'Football Supports Change' (voetbal steunt verandering), naar aanleiding van uiterst verontrustende berichten over de omstandigheden waarin arbeidsmigranten in Qatar werkten en leefden. De Jong: "Met deze uiting gaven de internationals aan dat de situatie moet veranderen. 'Football Supports Change' is inmiddels een breder plan dat een nieuwe fase is ingegaan, namelijk de fase van bestuurlijk diplomatie en gesprekken met onder meer instanties in Qatar.

"De spelers zijn niet verantwoordelijk voor de toewijzing van het WK aan Qatar", vervolgt De Jong. "Dat waren de nationale en internationale bonden. Daarom zijn de volgende stappen vooral aan de besturen hiervan. Hiermee verhuist de actie van het veld en gaat het terug naar de bestuurskamers. De KNVB is inmiddels gesprekspartner van onder meer mensenrechtenorganisaties, internationale vakbonden en instanties in Qatar. Deze gesprekken zijn al van start gegaan en vorige week vond een eerste bezoek aan Qatar plaats."

Werkgroep

Nederland is ook samen met Engeland, Frankrijk, Duitsland, Rusland, Zweden, Zwitserland en Noorwegen onderdeel van de UEFA-werkgroep die zich in samenwerking met de FIFA richt op de rechten van de arbeidsmigranten in Qatar, zo laat de KNVB verder weten. Deze werkgroep heeft een aantal voorlopige aanbevelingen opgesteld, zoals dat Europese landen die straks meedoen aan het WK minimumeisen stellen aan al hun leveranciers in Qatar die de rechten van de arbeidsmigranten ten goede komen.

"Wij geloven in samenwerking", aldus De Jong. "De KNVB heeft nooit op Qatar als gastland van het WK gestemd en we zijn nog niet gekwalificeerd voor dit eindtoernooi, maar als maatschappelijke bewuste organisatie willen we wel graag duurzame veranderingen in die regio stimuleren. Dat doen we in samenwerking met andere bonden en ook op eigen conto voeren we gesprekken. Zo konden we tijdens ons bezoek aan Qatar vorige week zelf al vooruitgang vaststellen van zaken die vaak al heel lang spelen in het land en de rest van de regio. Die vooruitgang is terug te zien in de hervormingen die onlangs versneld zijn doorgevoerd onder druk van het WK. Maar er is nog veel werk te doen, ook om er zeker van te zijn dat alle wetten worden nageleefd. Ook na het WK."

Nieuws

menu