KNVB vraagt overheid om steun

KNVB vraagt overheid om steun ANP

De KNVB heeft de overheid om steun gevraagd. Volgens de voetbalbond bedraagt het inkomstenverlies door het afbreken van het seizoen vanwege de coronacrisis zo'n 300 miljoen euro en kan de schade zelfs oplopen tot 400 miljoen euro.

"Wij luiden de noodklok over de gevolgen voor onze sector. Wij vragen u om samen met ons te zoeken naar creatieve, reële en beschikbare oplossingen voor het betaalde voetbal", schrijft directeur betaald voetbal Eric Gudde in een brief, die in handen is van de NOS.

Volgens Gudde zijn de kosten van de profclubs hoog, terwijl er voorlopig nauwelijks inkomsten worden gegenereerd. "Veel van de kosten betreffen doorlopende contracten, afschrijvingskosten, huur- en onderhoudskosten. Die zijn binnen het betaald voetbal niet eenvoudig te beperken", aldus Gudde. "Om dat allemaal op te vangen, is dan ook hulp en samenwerking met de overheid nodig om het voortbestaan van de sector te kunnen waarborgen."

Bezoekersinkomsten

Gudde stelt dat ruim de helft van het inkomstenverlies van 300 miljoen euro komt door het mislopen van bezoekersinkomsten en sponsoring. Daar bovenop verwacht de directeur betaald voetbal dat clubs ook tot wel 100 miljoen aan transferopbrengsten gaan mislopen. Het doorverkopen van spelers is volgens hem voor veel clubs een belangrijke, zo niet de belangrijkste, bron van inkomsten.

Bovendien vreest Gudde voor een achterstand ten opzichte van andere landen, waar het seizoen mogelijk nog wel wordt afgemaakt. "We moeten ervoor waken dat we het Nederlandse betaald voetbal niet gaan isoleren binnen Europa. Dit zou de sportieve positie van Nederlandse clubs voor een langere periode ernstig schaden."

De KNVB bevestigt de inhoud van de brief, die is verstuurd naar de burgemeesters, minister Martin van Rijn (Sport), minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en de Tweede Kamer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu