KNVB wil volgend jaar finaletoernooi van de Nations League organiseren, maar moet afrekenen met concurrentie uit meerdere landen

Foto: ANP

De KNVB wil volgend jaar zomer het finaletoernooi van de Nations League organiseren. België, Polen en Wales hebben zich ook kandidaat gesteld, meldt de UEFA. De Europese voetbalbond wijst de organisatie in januari toe.

Het finaletoernooi van de Nations League is van 14 tot en met 18 juni. Het Nederlands elftal wist zich in 2019, tijdens de eerste editie van het nieuwe landentoernooi, voor de eindronde te plaatsen. Oranje, dat toen onder leiding stond van Ronald Koeman, versloeg Engeland in de halve finale met 3-1. Portugal was in de eindstrijd met 1-0 te sterk.

De vier landen die zich kandidaat hebben gesteld, zitten allemaal in dezelfde groep in de A-divisie (groep 4). Nederland begint de Nations League 3 juni met een uitwedstrijd tegen België. De groepswinnaar plaatst zich voor het finaletoernooi, samen met de nummers 1 uit de groepen 1, 2 en 3 van de A-divisie.

Heroverwegen

De KNVB schreef zich aanvankelijk niet in. Omdat de drie andere landen uit de poule dat wel deden, vroeg de UEFA aan de KNVB om het besluit te heroverwegen en zich alsnog in te schrijven. ,,Als je alle vier de landen uit de poule hebt die zich inschrijven, heb je altijd een organisator. Je gaat het namelijk alleen organiseren als je de poule wint”, zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB.

Dat de KNVB zich niet direct inschreef, heeft te maken met de andere evenementen die de bond de komende jaren organiseert of wil gaan organiseren. In 2023 is de finale van de Champions League voor vrouwen in Eindhoven. ,,En we zijn samen met Duitsland en België een bid aan het schrijven voor het WK voor vrouwen in 2027”, zegt De Jong, die niet lang hoefde na te denken toen de UEFA het verzoek deed alsnog kandidaat te willen zijn voor het finaletoernooi van de Nations League.

Geen kosten

,,Er zitten geen kosten aan. En we schreven ons wel in voor de organisatie van de Nations League in 2021. Toen deden ook alle landen uit de poule van Nederland dat. Dat bid kunnen we nu herschrijven voor 2023. En bijkomend voordeel is nu, als je de poule wint, dat je natuurlijk als organiserend land het thuisvoordeel hebt.”

Het is nog niet bekend waar de twee halve finales, de wedstrijd om de derde plaats en de finale worden gespeeld, als Nederland de poule wint en de organisatie krijgt. ,,Alle clubs met stadions die een capaciteit hebben van minimaal 30.000 plekken, schrijven we aan”, aldus De Jong.

Nieuws

menu