Katja Stam uit Klijndijk zorgt met partner Raïsa Schoon voor sensatie op EK beachvolleybal: Ik kan het niet geloven

Katja Stam uit Klijndijk heeft met haar partner Raïsa Schoon voor een regelrechte sensatie gezorgd op het EK beachvolleybal in Wenen. Het duo drong zaterdagochtend door tot de finale van de Europese titelstrijd.

Katja Stam (links) en Raïsa Schoon vieren de overwinning in Wenen. Later vandaag spelen ze de finale.

Katja Stam (links) en Raïsa Schoon vieren de overwinning in Wenen. Later vandaag spelen ze de finale. Foto: BEAUTIFUL SPORTS/Peter Weber via www.imago-images.de

Het als vijftiende geplaatste tweetal versloeg in de halve finale Letland, dat als vierde geplaatst was. Stam en Schoon, die onlangs ook actief waren op de Olympische Spelen in Tokio waar ze zich verrassend voor plaatsten, begonnen meteen goed aan de strijd om het finaleticket. De eerste set werd met 21-15 gewonnen. De tweede set ging daarentegen met dezelfde cijfers naar de Letten, waarna een derde set de beslissing moest brengen.

In de derde set schoten de Drentse beachvolleybalster en haar evenknie uit Werkendam als een raket uit de startblokken. Ze namen meteen een 4-1 voorsprong op weg naar de 15 punten die benodigd waren voor een plaats in de finale, die zaterdag aan het eind van de middag wordt gespeeld. De Letten kwamen nog wel terug tot 9-9, maar vanaf 11-11 maakte Stam en Schoon korte metten (15-11).

Groot aandeel Stam

Stam had een groot aandeel in het over de streep trekken van de zege. Bij 13-11 was het een keiharde smash van de volleybalster uit Klijndijk die voor gejuich zorgde, Daarna scoorde ze nog met een ace en een block van Stam bracht uiteindelijk de zege in de halve finale voor het Nederlandse tweetal. Het duo reageerde na afloop zeer opgetogen. ,,Ik kan het niet geloven’’, zei Stam in het sfeervolle beachvolleybalstadion in Wenen, waar het publiek onafgebroken uit zijn dak gaat. ,,Het is echt geweldig. We stonden vanaf het begin heel goed te spelen. De tweede set moesten we laten gaan, maar in de derde zijn we ijzersterk teruggekomen. Dat was echt een topset.’’

Hoe groot de kansen zijn op het daadwerkelijk grijpen van de Europese titel, daar wilden Stam en Schoon nog niet te ver op vooruit lopen. Hun finaleplaats is al een daverende verrassing. ,,Maar we weten wat we kunnen en ons zelfvertrouwen groeit elke wedstrijd’’, zei Stam, die zeker voornemens is voor een nog grotere sensatie te gaan in Oostenrijk. De tegenstander in de eindstrijd om het goud komt uit de halve finale tussen Duitsland en Zwitserland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu