Kent U Deze Nog? Weemoed naar Zuid-Europese taferelen in Meppel

Vuurwerk tijdens de Meppeler stadsderby MSC – Alcides in november 2011. Foto: Jasper van Overbeek

Geen publiek bij het voetbal, harder kun je de liefhebber in het weekend niet treffen. Clubs spelen in naargeestige omstandigheden, kantines blijven leeg. Wat overblijft is dagdromen over meeslepende derby’s, zoals de Meppeler burentwist MSC – Alcides.

De historische tweestrijd trok de afgelopen jaren gemiddeld meer dan 2000 toeschouwers en kan daarmee gerust een van de grootste landelijke amateurderby’s genoemd worden. De clash werd steevast omlijst met vuurwerk, sfeeracties en ludieke grappen. Zo werd in 2019 de middenstip ‘ontvreemd’. Het gapende gat moest in allerijl gevuld worden zodat de wedstrijd tijdig kon beginnen.

Afgelast

Deze welhaast Zuid-Europese taferelen gaan we helaas niet meer tegenkomen op Sportpark Ezinge. MSC besloot dit jaar het prestatievoetbal van de zondag over te hevelen naar de zaterdag. Tot overmaat van ramp werd de allerlaatste onderlinge Hoofdklasse-derby in april dit jaar ook nog eens afgelast door de coronacrisis.

Sinds hun oprichting aan het begin van de vorige eeuw speelden MSC en Alcides tientallen onderlinge stadsderby’s. De eerste in oktober 1926, op het sportterrein aan de Weerdstraat, werd door MSC met 0-1 gewonnen.

Adrenaline

Vroeger was de burentwist veel meer dan nu een cultuurclash, weet ook Alcides-archivaris Jan Wijngaarden. “Alcides was zogezegd een club van de gewone man en MSC van de middenstand. Er was veel haat en nijd, de wedstrijden waren keihard. Als je won, kon je daar weer lange tijd op teren als beste ploeg van Meppel.”

Wijngaarden maakte de derby tussen 1971 en 1984 ook als speler mee: “De wedstrijd maakte speciale krachten los. Zo bleek dat ik ooit met gescheurde kniebanden speelde, maar door de adrenaline had ik dat helemaal niet in de gaten. Ik wilde die wedstrijd per sé uitspelen.”

Schrale troost

De archivaris noemt het verdwijnen van de Hoofdklasse-derby een gemis. Toch is er een schrale troost voor de Meppeler voetballiefhebber: op bescheiden niveau krijgt de stadsderby een vervolg. In de zaterdag vijfde klasse F ontmoeten Alcides en MSC elkaar weer op 16 januari 2021. Zonder Zuid-Europese taferelen maar hopelijk wel weer met publiek en een geopende kantine.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu