Kleintje Outdoor Tolbert prima alternatief voor ‘t Peerdenspul van Groningens Ontzet

Kleintje Outdoor Tolbert. Winnaar Grote Prijs Ernesto Canseco met Hippigraaf. Foto: Persburo Melissen

Voor de Groningse liefhebbers van de paardensport bleek Kleintje Outdoor Tolbert op 27, 28 en 29 augustus een prima alternatief voor ‘t Peerdenspul, waarmee normaliter op 28 augustus in Groningen het Ontzet extra luister wordt bijgezet, maar dat dit jaar door de Covid-19 pandemie geen doorgang kon vinden.

Ruim vijftig combinaties hadden hun paarden gezadeld voor de Grote Prijs die dit evenement afsloot, waarvan een tiental mocht terugkomen voor de beslissingen brengende barrage. Het lukte redelijk om consequent de anderhalve meter afstand te bewaren, alhoewel het publiek redelijk massaal was opgekomen.

Groot verschil in kwaliteit in het deelnemersveld

Opvallend was dat er in het deelnemersveld een groot verschil in kwaliteit viel waar te nemen. Voor net te veel combinaties was de opgave van parcoursbouwer Brinkman een te zware opgave. Misschien was dit een gevolg van zelfoverschatting bij de ruiters die misschien net te gemakkelijk dachten een 1.40 m. hoog parcours aan te kunnen.

Een andere oorzaak kan zijn dat Brinkman, die veel in Twente bouwt waar het niveau hoger ligt dan in Noord Nederland, gewoon een net parcours had neergezet dat een fractie te zwaar was. „Ik heb nu 10 foutloze combinaties in de barrage en als ik ergens iets lichter had gebouwd dan had dat gemakkelijk het dubbele aantal kunnen zijn. Ik denk dat ik het kaf op een goede wijze van het koren heb gescheiden”, aldus Brinkman.

Een paard met heel veel bloed

De zege ging na een spannende barrage naar de in Boijl neergestreken Mexicaan Ernesto Canseco met de KWPN goedgekeurde hengst Gullit HBC. Canseco kon de barragerit winnen omdat hij als één van de weinigen na de dubbelsprong heel kort doordraaide naar de daarop volgende oxer, waardoor hij daar de tijdwinst wist te pakken.

Hij heeft de negenjarige hengst nu een jaar in zijn stal. „Het is een paard met heel veel bloed en hij is daardoor zeer scherp. Ik denk dat zijn grootste kwaliteit is dat hij in het parcours blijft meedenken, maar dan moet ik hem wel in zijn waarde laten.”

Opvallend in de wedstrijd was dat de amazone die Gullit vanaf zijn derde jaar tot een jaar geleden in training had, Monique van den Broek, tot op een honderdste nauwkeurig exact dezelfde tijd noteerde met Bugano de L’Abbaye. Zij kreeg echter op de allerlaatste hindernis een fout, waardoor zij als vierde eindigde.

‘Gewoon lekker foutloos blijven en dan wel zien waar we eindigen’

Folkert Kelderman (Rinsumageest), die sinds kort een combinatie vormt met U-Bresco Z, legde verrassend beslag op de tweede plek, nipt voor Chantal Regter (Assen) met Conchacco.

Regter bracht twee paarden aan de start van deze Grote Prijs en wist met beide net binnen de toegestane tijd het parcours af te leggen. „Beide paarden zijn nog jong en missen de ervaring. Daaarom geef ik ze in het parcours graag de tijd om alles in zich op te nemen. Dat houdt in dat ik lange lijnen tussen de hindernissen rijd. Met Conchacco reed ik ook in de barrage niet om de snelste tijd te realiseren. Gewoon lekker foutloos blijven en dan wel zien waar we eindigen. Winnen komt nog wel”, aldus Regter.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu