Knappe comeback van FC Emmen leidt het derde gelijke spel op rij in

Zian Flemming van Fortuna Sittard in duel met Simon Tibblingen Glenn Bijl van FC Emmen Foto: Cor Lasker

Dé grote vraag was zondag of FC Emmen zijn eerste driepunter van het seizoen zou kunnen binnen hengelen. Het antwoord op die vraag werd een ‘nee’. Toch leverde een knappe comeback tegen Fortuna het derde gelijke spel op rij op.

Het was in de dagen voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard even billenknijpen geblazen voor de spelers en de staf van FC Emmen. Trainer Dick Lukkien had last van een lichte verkoudheid en hoewel je daarbij normaal gesproken niet direct aan een ernstig virus denkt, ligt dat tegenwoordig toch net even anders. Een bescheiden kuchje krijgt al snel een andere lading.

Daar kan zijn assistent Bas Sibum uit eerste hand over meepraten. De Drent is inmiddels weer hersteld van de coronagriep die hij het twee maanden geleden opliep. Daarom werd met bovengemiddelde interesse uitgekeken naar de recentste testuitslagen. De opluchting was zaterdagavond dan ook groot toen de bubbel rondom de club niet opnieuw bleek te zijn doorgeprikt.

Niet wijken voor de tegenstander

Zoals vurig gehoopt kon de focus vanaf dat moment volledig op het duel met Fortuna Sittard worden gericht. Een duel dat beide ploegen de afgelopen twee seizoenen in de eredivisie een overwinning en twee gelijke spelen opleverde. Op papier dus een evenwichtige strijd, maar zou dat in het publiekloze - en daardoor kille - stadion De Oude Meerdijk ook op het veld tot uiting komen?

De intenties van Lukkien en zijn mannen waren in ieder geval al voor de aftrap duidelijk: er moest en zou worden voortborduurd op de stijgende lijn van de afgelopen weken. Niet wijken voor de tegenstander, maar proberen om het eigen aanvallende frivole spelletje te spelen. Die instelling leverde FC Emmen voor de interlandbreak tegen Willem II (1-1) en FC Twente (1-1) twee punten op.

Anco Jansen toont groeiende vorm

Ook ná de aftrap bleek dat de thuisploeg vastberaden was het puntenaantal uit te breiden. De Emmenaren waren het eerste kwartier op het eigen kunstgras heer en meester en regen de kansen aaneen. Zo werkte Michael de Leeuw een vrije kopkans naast het doel van Fortuna Sittard, werd een schot van Glenn Bijl gesmoord en beging een schot van Nikolai Laursen datzelfde lot.

Niet alleen de ploeg als geheel had overigens een stijgende lijn te pakken. Hoewel het een niet losstaat van het ander, schoten er ook individuele lijntjes de hoogte in. Hét voorbeeld is misschien wel Anco Jansen, die er in Enschede na zijn invalbeurt middels een assist en een paar knappe acties eigenhandig voor zorgde dat FC Emmen met een punt en een goed gevoel huiswaarts keerde.

Zijn groeiende vorm leverde de Zwollenaar zondag tegen Fortuna een basisplaats op. Die eer viel de vleugelflitser vanaf zondag gerekend 544 dagen geleden voor het laatste te beurt, om precies te zijn op 23 april 2019 tijdens het met 1-0 verloren uitduel tegen De Graafschap. Sindsdien kwam Jansen mondjesmaat tot invalbeurten, hoofdzakelijk door een slepende knieblessure.

Fouten leiden tegengoal in

Maar de kansen van FC Emmen en een paar goede acties van Jansen in het eerste kwartier tegen Fortuna ten spijt. Het waren de Limburgers die na achttien minuten spelen plotseling de score opende. Caner Cavlan ging in de fout en Nick Bakker gleed uit, waardoor Lisandro Semedo de tijd had om zijn ploeggenoot Sebastian Polter in stelling te brengen. De spits rondde vervolgens koeltjes af.

Zoals in de voorbereiding op dit seizoen regelmatig het geval was en ook in de eerste wedstrijd tegen VVV-Venlo (3-5 verlies) aan de oppervlakte kwam, leek FC Emmen na de tegentreffer compleet van de leg. Dat resulteerde een luttele vier minuten later in een nieuwe dreun. Door een belabberde terugspeelpass van Jansen op Cavlan kwam de val voor de voeten van Semedo, die niet aarzelde en het leder met een boog over Telgenkamp schoot.

Van Rhijn vervangt Bakker

„Dit was niet nodig”, concludeert analist Marloes de Boer vrijwel direct. „Wat laat FC Emmen zich de kaas van het brood eten. Na die inspeelpass van Jansen was er helemaal geen druk van de verdediging op de bal en Telgenkamp stond iets te ver voor zijn goal. Semedo rondde het knap af, maar kreeg daar veel te veel tijd voor.” Op dat punt hoefde Emmen de tegenstander qua voetballend vermogen echter weinig te vrezen, oordeelt De Boer. „Ze geven de wedstrijd met twee momenten uit handen.”

Lukkien toonde zich in de rust onverbiddelijk en bracht de kersverse aanwinst Ricardo van Rhijn in het veld. De komst van de achtvoudig Oranje-international ging ten koste van de ongelukkig spelende Nick Bakker. Wat verder opviel was dat de verdediging van FC Emmen na rust dichter tegen de middenlijn aan speelde dan in de eerste helft. Daar had Fortuna Sittard het zichtbaar moeilijk mee, want de ploeg zakte volledig terug op de eigen helft.

De tactische omzettingen wierpen al gauw zijn vruchten af. Cavlan ontsnapte op de linkerflank en wierp de bal voor het Limburgse doel. Keeper Alexei Koselev bracht in eerste instantie nog redding, maar de afvallende bal werd binnengeschoten door Nikolai Laursen. En bijna even snel als Fortuna Sittard in de eerste helft de voorsprong verdubbelde, schoot FC Emmen er de gelijkmaker in. Een voorzet van wederom Cavlan werd door De Leeuw binnengegleden.

,,Dit heeft Lukkien goed gedaan”, aldus analist De Boer. „Hij heeft aangegeven dat de de flanken iets meer naar buiten moesten. Cavlan kon daardoor mooi binnendoor komen. De Leeuw werd nu sneller ondersteund door Laursen, waardoor hij goed op de tweede bal kon anticiperen.’‘

Buitenspel

De rest van de tweede helft was het spel zowel van de zijde van FC Emmen als die van Fortuna niet om over naar huis te schrijven. Beide ploegen wilden voor de overwinning gaan, maar tegelijkertijd ook niet het punt uit handen geven. Dat Anco Jansen er op een gegeven moment bij ging zitten en zich noodgedwongen liet wisselen, deed het spel aan Drentse zijde geen goed. FC Emmen werd nauwelijks meer gevaarlijk voor het vijandelijke doel.

Het waren de Limburgers die nog het meeste aanspraak maakten op de overwinning. Tot driemaal toe leek Fortuna de winnende treffer te maken. Twee keer redde Telgenkamp het vege lijf van zijn ploeg, de derde keer zag hij de bal vlak voor tijd achter zich tegen de touwen kletsen. Gelukkig voor FC Emmen stak de grensrechter zijn vlag de lucht in en oordeelde dat invaller Emil Hansson nipt buitenspel stond, waarmee het derde gelijke spel op rij een feit was.

,,Fortuna drong nog even aan, waardoor het nog gevaarlijk werd. In de slotfase was FC Emmen niet bij machte om iets te creëren. De wedstrijd is als een nachtkaars uitgegaan”, concludeert De Boer. ,,Uiteindelijk is het een teleurstellend resultaat, want ik vond Fortuna niet heel sterk. toch miste Emmen stootkracht.”

Nieuws

Meest gelezen

menu