Koning geeft Saudi’s dag vrij na WK-stunt tegen Messi’s Argentinië

Ontgoocheling bij Lionel Messi, die een valse WK-start kent met Argentinië. Foto: Richard Sellers

De WK-stunt van de eeuw was de zege van debutant Senegal in 2002 op wereldkampioen Frankrijk, maar dat neemt niets weg van de glans van de overwinning van Saudi-Arabië op Argentinië.

Terwijl koning Salman bin Abdoel Aziz-al Saoed de Saudi’s een extra vrije dag gaf, treurden de Argentijnen. Lionel Messi zette de Argentijnen tijdens zijn laatste wereldbekertoernooi in de tiende minuut met een penalty op voorsprong tegen de Saudi’s. Drie terecht – mede door ingrepen van de Nederlandse VAR Pol van Boekel – afgekeurde doelpunten hielpen ook niet mee.

Er is sterspeler Lionel Messi alles aan gelegen om op de valreep van zijn carrière wereldkampioen te worden en zo in eigen land uit de schaduw te treden van Diego Armando Maradona. Het kampioenschap van Zuid-Amerika hielp Messi op weg, maar hij heeft in Qatar nog een hele lange weg te gaan na de nederlaag met verder in de groep Mexico en Polen.

Ongeïnspireerd

De nederlaag van Argentinië betekent een regelrechte shock, omdat afgelopen jaar alles bij de Argentijnen in het teken staat van dit WK. De ploeg wil superster Messi zo graag belonen met een wereldtitel. Maar als La Albiceleste zo ongeïnspireerd voor de dag blijft komen als tegen Saudi-Arabië, dan gaat het voor Messi ook fout op zijn vijfde WK.

De afgang van de Argentijnen biedt bondscoach Lionel Scaloni wel de ruimte voor rigoureuze ingrepen. Messi vervangen is geen optie want Messi wisselt zichzelf of wisselt zichzelf juist niet, zo groot is hij. Maar Scaloni moet Messi ervan overtuigen dat hij vers bloed om zich heen nodig heeft en niet alleen zijn oude vrienden, die ook allemaal in de dertig zijn.

Dertigplussers

Misschien zijn niet voor alle dertigplussers zoals Nicolas Tagliafico (30), Ángel Di María (34), Alejandro Gomez (34) en Nicolas Otamendi (34) even gelouterde vervangers te vinden; Enzo Fernandez (21, Benfica), Lisandro Martínez (24, ex-Ajax en nu Manchester United), Julian Alvarez (22, Manchester City) zijn jonge spelers in vorm die de boel flink kunnen opschudden bij de Argentijnse selectie. Een beetje tegen de hiërarchie in de spelersgroep moeten schoppen.

Want nog een zeperd als tegen Saudi-Arabië en de Argentijnen zitten na de groepsfase in het vliegtuig naar Buenos Aires. Terwijl toch ook zij uitgaan van een kwartfinale op 9 december tegen Nederland.

Samen met alle Saudische fans zullen ze ook in het kamp van Oranje hebben genoten van het verlies van Messi & co. Om wereldkampioen te worden wil en moet je van de sterkste winnen, maar als je een titelfavoriet kan ontlopen, is dat lekker meegenomen. Want je bent per slot van rekening in Qatar om wereldkampioen te worden zoals de Nederlandse bondscoach Louis van Gaal maar blijft herhalen.

Aansprekende tegenstanders

De route naar de kwartfinale is al geplaveid met weinig goede en aansprekende tegenstanders in de groepsfase (Senegal, Ecuador, Qatar) en daarna de nummer twee van de groep Engeland, Verenigde Staten, Wales en Iran. Pas na die fase zou Oranje met een serieuze tegenstander van wereldniveau worden geconfronteerd.

Als Argentinië die rol met Messi niet aan kan, dan zou Oranje wereldkampioen Frankrijk nog kunnen treffen, maar meer voor de hand ligt een zwakkere broeder. Misschien wel Saudi-Arabië, dat in 1994 op het WK in Amerika in de openingswedstrijd slachtoffer werd van Oranjes dadendrang onder bondscoach Dick Advocaat met de winnende 2-1 van Gaston Taument drie minuten voor tijd.

En na de overwinning op Argentinië zal geen enkel land in Doha Saudi-Arabië nog onderschatten.

Nieuws

menu