Kwiatkowski verrast Sagan in E3 Harelbeke

Kwiatkowski verrast Sagan in E3 Harelbeke ANP

De Poolse wielrenner Michal Kwiatkowski heeft vrijdag de Vlaamse semiklassieker E3 Harelbeke op zijn naam geschreven. De renner van Team Sky verraste met een flitsende sprint naar de meet zijn medevluchter Peter Sagan.

De Slowaakse wereldkampioen miste daardoor opnieuw een uitgelezen kans zijn eerste zege in de regenboogtrui binnen te halen. De Brit Ian Stannard reed naar de derde plaats op elf seconden in de wedstrijd uit de WorldTour.

De Nederlanders Niki Terpstra (Etixx-QuickStep) en Lars Boom (Astana) maakten deel uit van de groep achtervolgers die in de slotkilometers fel jacht maakte op de twee koplopers, maar het gaatje niet dicht kregen. Boom eindigde als zesde.

Wereldkampioen

Kwiatkowski, de wereldkampioen van 2014, trok ten aanval op de voorlaatste van de vijftien heuvels die het peloton in de 206 kilometer lange koers moesten verteren. Sagan (Tinkoff) was de enige die reageerde. Etixx-QuickStep-kopman en vijfvoudig winnaar Tom Boonen miste de slag.

Ook Fabian Cancellara (Trek) moest passen. De Zwitser was de pechvogel van de dag. Hij raakte achterop door een defecte derailleur. Op een nieuwe fiets maakte de tijdrijder pur sang op indrukwekkende wijze zijn achterstand goed en keerde terug in de kopgroep, maar het heilige vuur was eruit toen het erop aankwam.

Terpstra

Het was vooral Terpstra die in de laatste kilometers jacht op het leidende duo maakte, maar de Nederlands kampioen ontbeerde de kracht. Kwiatkowski zette een paar honderd meter voor de finish aan en reed opvallend makkelijk weg van de machteloos ogende Sagan.

De Slowaak grossierde al in tweede plaatsen voordat hij vorig jaar de ban definitief leek te breken met de wereldtitel op de weg in het Amerikaanse Richmond, maar ook in de regenboogtrui is het weer het oude liedje. ,,Het is mijn lot'', stelde hij moedeloos vast op Sporza. ,,Wie is er vaker tweede geworden dan ik? Het is tijd om te winnen!''

Sagan gaf toe dat hij geen macht meer in de benen had in de sprint tegen Kwiatkowski. ,,Ik had hard gewerkt in de slotfase en ze waren in mijn oortje aan het roepen dat ik moest blijven trekken. Na zo'n koers stelt je sprint dan ook niet zo veel meer voor.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu