Verrassing in opstelling Nederlands elftal: Matthijs de Ligt in basis tegen Senegal

Matthijs de Ligt (l.) op de training in duel met Frenkie de Jong. Foto: ANP/ HH

Louis van Gaal komt met nóg een grote verrassing in zijn opstelling vanavond tegen Senegal. Matthijs de Ligt (23) heeft zich op de valreep in de basis van Oranje geknokt.

De verdediger van Bayern München, die in het allesbeslissende kwalificatieduel met Noorwegen een foutloze wedstrijd speelde, vervangt tegen Senegal Ajax-speler Jurriën Timber (21), die was voorbestemd om te starten. Eerder verraste Van Gaal al met zijn keuze voor Andries Noppert onder de lat.

Lang had Louis van Gaal in zijn hoofd het WK af te trappen met de drie centrale verdedigers Timber, Virgil van Dijk en Nathan Aké, maar na de Nations League-duels in Polen (0-2) en thuis tegen België- (1-0), waarin dit trio een succesformule bleek, begon de bondscoach toch te twijfelen. Timber worstelde bij Ajax, terwijl De Ligt bij Bayern München grote stappen zette.

Van Gaal, die tussen 2009 en 2011 aan het roer stond bij de Duitse Rekordmeister en nog altijd warme banden met de club onderhoudt, constateerde dat de overstap van Juventus naar Bayern München De Ligt goed heeft gedaan en dat hij in Beieren inmiddels op handen wordt gedragen. Tegen Senegal speelt de pas 23 jaar oude voormalig Ajax-speler alweer zijn 39ste interland, vanzelfsprekend zijn eerste op een WK.

Hard gelag voor Jurriën Timber

Voor Timber is de basisplaats voor De Ligt een hard gelag. De Utrechter leek op koers te liggen voor een plek bij de eerste elf, trainde deze week – zichtbaar voor de pers – ook gewoon nog aan de zijde van Van Dijk en Aké, maar het fikse aantal tegentreffers in de laatste (ramp)week van Ajax, waarin de Amsterdammers verloren van PSV (1-2) en gelijkspeelden tegen Vitesse (2-2) en Emmen (3-3), doen hem net als Pasveer de das om.

Nieuws

menu