Lach en traan liggen dicht bij elkaar bij zijspancoureur Bennie Streuer uit Grolloo, Kees Endeveld zet er een punt achter in Assen

Wat een weekend was het voor Bennie Streuer. De zijspancoureur uit Grolloo maakte zijn rentree na zijn zware crash in april, leek meteen een podiumplaats te bemachtigen, maar even later werd hij gediskwalificeerd.

Bennie Streuer en bakkenist Jeroen Remmée.

Bennie Streuer en bakkenist Jeroen Remmée. Foto DVHN

Een lach en een traan lagen dicht bij elkaar voor team Streuer. Allereerst was er de vreugde over de rentree. Eindelijk nam Streuer weer plaats achter het stuur van zijn span, nadat hij in april aan de dood ontsnapte tijdens een zware crash op het circuit van het Duitse Oschersleben. Dankzij onder meer het revalidatiecentrum van Bayern München, waar de Drent via een sponsor terecht kon, kregen de artsen de coureur toch weer razendsnel op de been.

Zijn eigen Assen vormde uiteraard het perfecte decor voor zijn comeback. Streuer zelf schatte in dat hij, op basis van eerdere, goede resultaten met zijn motor, meteen weer om de bovenste plaatsen mee zou kunnen doen, al zou het eerst weer wennen zijn, zeker met zijn nieuwe bakkenist Jeroen Remmé. Die verving de Française Emmanuelle Clement, die tijdens Streuers revalidatie overstapte naar een ander team.

Snelheidsduivel uit Grolloo

Streuer kreeg gelijk, want na een zesde kwalificatietijd bleek hij zich daadwerkelijk te kunnen meten met de snelste spannen van het veld. Tijdens de eerste race op zaterdag kwam de snelheidsduivel uit Grolloo zelfs als derde over de streep. De euforie was slechts van korte duur, want een paar uur later werd Streuer gediskwalificeerd omdat zijn motorfiets 6 kilo lichter was dan het voorgeschreven gewicht dat het zijspan zou moeten hebben.

Streuer zelf snapte er niets van. Hij had voor de races in Assen nog gezorgd voor extra kilo’s om aan het juiste gewicht te komen. Alles leek te kloppen in de garage in Grolloo, maar de weegschaal van de organisatie loog niet. Na de diskwalificatie wachtte op zondag nog een nieuwe kans voor Streuer, maar tijdens de afsluitende wedstrijd van het Superbike-weekend op het TT Circuit haalde de Drent de eindstreep niet.

Voor Endeveld is het mooi geweest

Dat lukte zijn dorpsgenoot Kees Endeveld wel tijdens zijn laatste race in Assen. Hij eindigde zondagmiddag als negende. Zaterdag moest de stuurman uit Grolloo met zijn Duitse bakkenist Hendrik Crome in de vijfde ronde staken vanwege problemen met een sensor.

Endeveld kondigde meteen zijn afscheid aan. ,,Het racen is niet meer te combineren met mijn werk. Financieel wordt het steeds lastiger en anderhalf jaar geleden hebben we een dochter gekregen. Het is tijd voor iets anders’’, aldus de coureur.

Endeveld richtte vorig jaar een eigen administratiekantoor op, naast zijn webshop in motoronderdelen en -accessoires. Endeveld maakt het seizoen nog wel af. ,,Eerst ben ik bij Bennie Streuer bakkenist geweest en later ben ik zelf zijspan gaan rijden. Hoogtepunt was een podiumplek in een WK-race. Maar voor mijn gevoel is nu goed om te stoppen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Motorsport
menu