Scheidsrechters in de Eredivisie geven voortaan veel sneller een rode kaart. 'Jonge voetballers moeten gemene overtredingen niet gaan kopiëren'

Met Go Ahead Eagles-SC Heerenveen begint vrijdag een nieuwe editie van de Eredivisie. Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond ziet liever dat zijn korps komend seizoen een aantal rode kaarten te veel geeft dan één te weinig. „De KNVB is verantwoordelijk voor de gezondheid van de spelers. Bovendien vind ik dat het betaald voetbal een voorbeeldfunctie heeft en we moeten zorgen dat jonge voetballers gemene overtredingen niet gaan kopiëren.”

Foto:

Foto: ANP

Van Egmond wijkt daarmee iets af van de lijn van de UEFA. „We leggen de lat qua rode kaart inderdaad iets lager. Het is een klein verschil van inzicht over de aanpak van ernstig gemeen spel”, beaamde de ex-arbiter na de Kick-off Scheidsrechters in Zeist. Hij beseft dat zijn instructie soms tot een aantal stevige discussies met zijn internationale topscheidsrechters zal leiden.

VAR

„Dat is dan maar zo. Nee, zelfs als er door de aanklager betaald voetbal of tuchtcommissie een rode kaart wordt teruggedraaid, blijf ik bij dat standpunt. Die discussie ga ik met de scheidsrechters aan. Met het uiteindelijke, bijna onmogelijke doel met z’n allen op één lijn te komen”, aldus Van Egmond, die genoot van de arbitrage tijdens EURO2020.

„Er was tijdens het EK terecht heel veel waardering voor de arbitrage. Ik vind dat er redelijk probleemloos is gefloten. Het viel me ook op dat de spelers zich over het algemeen keurig gedroegen, want ik heb vrijwel geen woeste, wilde overtredingen en opstootjes gezien. Dat is een positieve ontwikkeling. Het lijkt of de VAR in elk geval in de top een goede uitwerking heeft. Spelers ontsnappen niet meer aan rood als ze over de schreef gaan en dat lijken ze te beseffen.”

'Zorgen dat jonge voetballers gemene overtredingen niet kopiëren'

Op de bijeenkomst op de KNVB Campus legde Van Egmond de nadruk op één belangrijke spelregelwijziging: hands. „Het is een uitdaging om het uit te leggen, want een jaar geleden vonden de wereldvoetbalbond FIFA en Europese voetbalbond UEFA dat er bij hands vaker voor een strafschop moest worden gefloten. Dat leverde zo veel weerstand op, dat het weer werd aangepast. In Nederland hadden we die draai al na de winterstop gemaakt. Nu is het in de regel opgenomen dat het géén penalty is als de bal op een arm of een hand komt, waarvan de positie is te rechtvaardigen. We halen echt niet elke discussie weg, maar de instructie is wel dat er minder snel strafschoppen worden gegeven.”

En ook in aanvallend opzicht verandert er iets. „De afgelopen jaren werden alle doelpunten, waaraan voorafgaand hands werd gemaakt, afgekeurd. Dat was helder en blijft zo als degene die de overtreding begaat zélf scoort. Maar een treffer hoeft niét meer te worden geannuleerd als er in de aanval onbewust of niet-strafbaar hands wordt gemaakt door degene die een ander laat scoren. Die doelpunten werden wel afgekeurd. Maar vanaf nu dus niet meer.” Begrijpt u het nog? De scheidsrechters wel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu