Laudrup: UEFA had duel Denen niet moeten hervatten

Laudrup: UEFA had duel Denen niet moeten hervatten ANP

De Deense oud-voetballer Michael Laudrup heeft kritiek geuit op de Europese voetbalbond UEFA nadat de EK-wedstrijd tussen Denemarken en Finland (0-1) zaterdagavond werd hervat na de reanimatie van Christian Eriksen.

"Ik respecteer dat onze ploeg en de Finnen erin geslaagd zijn verder te spelen. Maar wanneer zoiets gebeurt, zijn de spelers vol emotie. Dan hebben ze niet het overzicht om belangrijke beslissingen te nemen. Dan moet er iemand zijn die zegt: 'We stoppen'", wees de 56-jarige ex-speler van FC Barcelona, Real Madrid en Ajax op de Deense tv-zender TV3+ naar de UEFA.

De 29-jarige Eriksen zakte kort voor het einde van de eerste helft in elkaar. De middenvelder van Inter werd op het veld gereanimeerd. Bij het verlaten van het stadion was Eriksen bij bewustzijn. Volgens de Deense bond is de toestand van Eriksen stabiel en ligt hij in een ziekenhuis in Kopenhagen. Na een onderbreking van bijna twee uur en nadat de voetballers geruststellende berichten van Eriksen hadden gehoord, werd de wedstrijd in overleg met beide teams voortgezet.

Belachelijk

Laudrup vond dat "niet de juiste keuze". "Ik vind het verkeerd zo kort na een emotionele gebeurtenis een beslissing te moeten nemen. Iemand had moeten zeggen: 'Vanavond zullen we niet meer spelen'", zei Laudrup.

De Deense oud-doelman Peter Schmeichel schaarde zich achter Laudrup in de kritiek op de UEFA. "Het is absoluut belachelijk dat de UEFA met een oplossing zoals deze is gekomen", zei de vader van de huidige doelman van de Denen Kasper Schmeichel tegen de Britse BBC Radio 5. De voetbalbond had volgens hem een ander scenario moeten vinden en "een beetje meer empathie" kunnen tonen.

Geen optie

"Dan gebeurt er zoiets verschrikkelijks en dan laat de UEFA de spelers de keuze terug het veld in te gaan om de 55 minuten uit te spelen of een dag later om 12.00 uur terug te keren. Wat voor keuze is dat?", vroeg Schmeichel zich af. Dat laatste was volgens de oud-keeper van Manchester United helemaal geen optie.

De Denen spelen donderdag hun tweede wedstrijd op het EK tegen België.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu