Ledenaantal KNVB daalt, wel zwarte cijfers

Ledenaantal KNVB daalt, wel zwarte cijfers ANP

Het aantal voetballende leden van de KNVB is afgelopen jaar afgenomen. Aan de jarenlange stijgende trend kwam tijdens het seizoen 2016-2017 een einde. De KNVB maakte donderdag bekend dat het ledenaantal is teruggelopen tot 1.217.545, een daling van ruim 1 procent. Een jaar eerder had de nationale voetbalbond nog 1.231.561 leden.

Vooral het aantal voetballende jongens en meisjes onder de dertien jaar is afgenomen. Wel zijn meer jongens in de leeftijdsklasse onder negentien jaar gaan voetballen en ook meer vrouwen. Het aantal vrouwelijke leden steeg met 0,7 procent naar 154.048. De KNVB kan pas in het volgende jaarverslag concluderen wat het effect is van de Europese titel die de Nederlandse voetbalsters afgelopen zomer in eigen land veroverden.

Tegenover het dalende ledenaantal staan wel zwarte financiële cijfers. De KNVB sluit het boekjaar af met een positief saldo van 1,8 miljoen euro, wel aanzienlijk minder dan een jaar eerder. Destijds was het positieve resultaat 3,2 miljoen.

Impasse

In bestuurlijk opzicht zat de KNVB afgelopen jaar in een impasse. Bert van Oostveen stapte op als directeur betaald voetbal, de clubs keerden zich tegen het voornemen om Gijs de Jong te benoemen tot zijn opvolger en ook de raad van commissarissen werd ontmanteld. Aan het einde van het seizoen maakte technisch directeur Hans van Breukelen bekend te stoppen.

Met de formatie van een nieuwe rvc en de benoeming van Eric Gudde tot directeur betaald voetbal hoopt de KNVB in rustiger vaarwater te komen. Het Nederlands elftal wist zich niet te plaatsen voor het WK van volgend jaar in Rusland, maar dat heeft volgens de KNVB geen directe financiële consequenties. In de begroting is geen rekening gehouden met WK-deelname.

Nieuws

Meest gelezen

menu