Lois Abbingh slaat toe in laatste seconde

Lois Abbingh.

Nog één wedstrijd te gaan, maar de Nederlandse handbalsters weten al dat ze de poulefase van het EK afsluiten als groepswinnaar. Het team van bondscoach Helle Thomsen won maandagavond in een enerverende wedstrijd met 28-27 van Spanje.

Aan spanning geen gebrek, maandag in Montbéliard. Achterstand, chaos en een ontknoping in de laatste seconde van de wedstrijd. De Groningse Lois Abbingh, een jaar geleden de uitblinker van het Nederlands team tijdens het WK, schiet Nederland in de laatste twee seconden met een vrije worp naar de winst. Hiermee bemachtigt het team van bondscoach Helle Thomsen belangrijke punten: de winst uit de poulefase telt namelijk mee in ronde twee.

Dit betekent dat Nederland zondag in Nancy aan het tweede deel van het EK begint, al moet het team voor de vorm morgenavond nog aantreden tegen Kroatië voor de laatste wedstrijd in de poulefase.

Relatief makkelijk

Nederland wist op voorhand dat de ervaren Spaanse handbalsters bekendstaan om hun snelle spel, maar het is in de eerste helft juist Nederland dat relatief makkelijk scoort uit de fast breaks. Vijf keer, een honderd procent score, tegenover nul keer van de Spaanse vrouwen. Dat maakt onder meer dat Nederland met drie punten voorsprong de rust ingaat (14-11).

Maar van die voorsprong is na ruim zeven minuten in de tweede helft niets meer over. Chaotisch spel en een dominerend Spanje dat kansen niet onbenut laat, doet de voorsprong van drie punten veranderen in een achterstand. Ook in het vervolg van de wedstrijd loopt Spanje meermaals uit tot twee punten verschil. Tot de laatste minuten. Nederland komt op 27-26, maar ziet Spanje vijftien seconden voor tijd fraai gelijkmaken. Een remise dreigt, maar dan slaatA bbingh toe met een vrije worp.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu