Lonneke Uneken wint derde etappe Simac Ladies Tour (met samenvatting)

Lonneke Uneken is vrijdag winnares geworden van de derde etappe van de Simac Ladies Tour. De Veendamster won de sprint van een groep van zes rensters, die aan een massale valpartij wist te ontkomen in Weert.

Massale valpartij in de derde etappe van de Simac Ladies Tour.

Massale valpartij in de derde etappe van de Simac Ladies Tour.

Ze stond met gemengde gevoelens op een verlaten industrieterrein in Weert, waar als gevolg van de coronamaatregelen zeer beperkt toeschouwers welkom waren. Ze boekte zojuist haar eerste Women’s World Tour-zege, maar net voordat ze het erepodium opliep om zich te laten huldigen, verdween ze in de ambulance waar haar ploeggenote Christine Majerus in lag. Even een troostend woord voor de Luxemburgs kampioene, die twee jaar geleden deze ronde won, maar nu de race na vier dagen moest staken.

En ploegmaat Elena Cecchini moest zich ook al onder doktersbehandeling laten stellen. De dag daarna start de ploeg daarom niet met zes maar met vier rensters.

Kijk hier de samenvatting van derde etappe:

Valpartijen

Over twee kanten van de medaille gesproken. Hun team SD Worx maakte de finale hard op de smalle wegen richting finishplaats Weert. Op positie zeven viel voormalig Nederlands kampioene (en grote favoriete voor deze rit) Lorena Wiebes (DSM) nadat ze met haar wiel net naast de weg terechtkwam. Bijna het gehele peloton sloeg óf tegen het wegdek óf kwam stil te staan en voorin bleven maar zes rensters over: Uneken en haar ploeggenoten Chantal Blaak, Demi Vollering en Amy Pieters en het DMS-duo Andersen en Georgi.

Met een halve minuut voorsprong sprintten de zes in Weert en Uneken won die sprint ruim. ,,Het was aan mij om het af te maken op dat moment. Blij dat het lukte, maar zo wil je eigenlijk je eerste Women’s WorldTour-wedstrijd niet winnen’’, zei de Veendamse na afloop. Sport kan hard zijn.

Grote gevolgen

Toch voelde Uneken ook dat ze in haar recht stond. In volle finale wordt nu eenmaal niet gewacht. ,,We maakten de finale hard op dat moment. Het was een rit waarin je de hele dag dacht dat het kon gaan breken, het was smal en er stond wind. Maar dat gebeurde steeds maar niet. We wilden alles nog één keer op een lint trekken. Je hoort mensen vallen en kijkt om je heen en ziet dat je er als ploeg goed voor staat. Dan rijd je door. Het is tijdswinst in het klassement voor mijn ploeggenoten Chantal van den Broek-Blaak en Demi Vollering en ik kan hier de rit winnen. Maar op zo’n moment ben je alleen maar bezig met het afronden van de koers, later komt het besef dat het een enorme val met grote gevolgen is geweest. En dan kun je alleen maar hopen dat iedereen er goed uit gekomen is.’’

Als straks de stofwolken zijn opgetrokken en de wonden zijn geheeld, blijft deze zege van vrijdag 27 augustus 2021 ‘gewoon’ als mooie zege staan. Na etappewinst in de Healthy Ageing Tour (na een imponerende solo in de kou op de Col du VAM) en in de Baloise Ladies Tour weer een moment dat Uneken van zich laat horen dit seizoen. In haar derde jaar bij de ‘grote’ vrouwen zet de 21-jarige Vendamse daarmee opnieuw een stap.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Wielrennen
Video
menu