Lotto boos op wielerbond KNWU

Lotto boos op wielerbond KNWU ANP

De opvallende keuze van wielerbond KNWU om in zee te gaan met gokbedrijf Unibet als nieuwe hoofdsponsor, heeft tot een boze reactie geleid van De Lotto. Volgens De Lotto laat de Nederlandse bond zich ,,gebruiken in een politieke lobby'' en ondermijnt de KNWU ,,het solidariteitsprincipe'' in de sport.

De wielerbond presenteerde woensdag Unibet als nieuwe hoofdsponsor voor de komende vier jaar, mits de politiek in de nieuwe wet voor online gokken een 'laag' belastingtarief van 20 procent invoert.

De Lotto draagt jaarlijks een groot deel van de winst af aan sportkoepel NOC*NSF, dat het geld verdeelt over de aangesloten sportbonden. Opvallend genoeg is De Lotto bovendien als sponsor al jarenlang actief in de wielersport, bij de Nederlandse ploeg LottoNL-Jumbo en de afgelopen jaren als shirtsponsor van de nationale selecties. De beoogde fusiepartner Staatsloterij is daarnaast cosponsor van de continentale wielerploeg Roompot.

Fusie

Dat de KNWU nu uitgerekend een directe concurrent als hoofdsponsor presenteert, raakt volgens de Nederlandse loterij alle sportbonden in ons land. ,,De Lotto doet een dringend beroep om de mogelijkheden voor het structureel genereren van inkomsten voor alle Nederlandse sportbonden niet op het spel te zetten door overeenkomsten aan te gaan met buitenlandse concurrenten die nog niet eens actief mogen zijn op de Nederlandse markt'', staat in een korte verklaring.

Sportkoepel NOC*NSF wacht al geruime tijd op de beoogde fusie tussen De Lotto en de Staatsloterij, die de inkomsten uit het gokken moet doen toenemen. Juist deze twee kansspelorganisatie zijn fel tegen legalisering van het online gokken, waardoor buitenlandse bedrijven de Nederlandse markt op kunnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu