Lukkien niet bang voor verhuisdozen

Dick Lukkien werd maandagavond gepresenteerd als de nieuwe hoofdtrainer van FC Emmen. De 43-jarige Veendammer, nu nog assistent bij FC Groningen, begint met ingang van het nieuwe seizoen aan zijn avontuur op de Meerdijk.

Dick Lukkien tijdens zijn presentatie bij FC Emmen: ,,Ik wil bij FC Groningen op een goede manier afsluiten.’’

Dick Lukkien tijdens zijn presentatie bij FC Emmen: ,,Ik wil bij FC Groningen op een goede manier afsluiten.’’

Een verrassing was het natuurlijk al lang niet meer. Meer dan een jaar dong FC Emmen naar de hand van Dick Lukkien. Eerst al begin 2015 als opvolger van Joop Gall, maar toen koos de 43-jarige Veendammer nog voor contractverlenging bij FC Groningen en ging voorzitter Ronald Lubbers van de Drentse profclub in zee met de intussen naar Cambuur Leeuwarden vertrokken Marcel Keizer.

Maandagavond, anderhalf uur voor aanvang van de thuiswedstrijd van de Drenten tegen Achilles ‘29, werd Lukkien alsnog gepresenteerd als de nieuwe technische roerganger op de Meerdijk. De huidige assistent van Erwin van de Looi begint op 1 juli aan zijn nieuwe job van in ieder geval twee seizoenen bij de Drentse profclub, maar wil eerst zijn zesde jaar bij FC Groningen op een waardige manier afsluiten.

Contract met clausule

Lukkien had een doorlopend contract bij FC Groningen, maar hij liet vorig jaar bij het verlengen van zijn dienstverband een clausule in zijn overeenkomst opnemen. Die hield in dat hij na dit seizoen weg mag als hij ergens hoofdtrainer zou kunnen worden. FC Emmen is FC Groningen daardoor geen afkoopsom verschuldigd. Vooral het feit dat het bestuur en de directie van FC Emmen unaniem positief waren over de aanstelling van Lukkien, maakte dat de eerste divisionist er veel aan gelegen was om de in Winschoten geboren trainer alsnog te strikken. Die unanimiteit gold niet voor de andere kandidaat, sc Heerenveen-assistent Tieme Klompe, gaf Lubbers gisteravond te kennen.

Er ging de afgelopen weken een ware soap vooraf aan de aanstelling van Lukkien. Een paar weken geleden had Lubbers tijdens FC Emmen-NAC Breda het eerste onderonsje met FC Groningen-directeur Hans Nijland over de mogelijkheden en onmogelijkheden. Die avond ontstond er enige ruis op de lijn, want waar Nijland kennelijk uitging van een overgang na het lopende seizoen, daar had Lubbers het na het vertrek van Keizer over een overstap per direct.

FC Emmen kwam in de week erop tot een akkoord met Lukkien, maar toen de club Nijland daarover verwittigde, liet de directeur van FC Groningen weten dat een transfer met onmiddellijke ingang onbespreekbaar was. Dit ondanks het feit dat HHC Hardenberg constructief wilde meedenken over een promotie van hun trainer Marcel Groninger binnen de technische staf van FC Groningen tot eerste assistent, waardoor Lukkien – die graag wilde – per direct had kunnen vertrekken. Dat de deur dicht ging bij FC Groningen zou te maken hebben met eisen die de nieuwe trainer in Euroborg, Ernest Faber, intussen op tafel had gelegd. Die zou zijn eigen assistent Jefta Bresser mee willen nemen naar het Noorden.

Veenkoloniaal bloed

FC Emmen ging intussen verder met Gert Heerkes als interim-trainer, nam wat Lukkien betreft een afwachtende houding aan, totdat de afgelopen dagen de zaak alsnog in een stroomversnelling raakte, .met als resultaat een contract voor de komende twee seizoenen. ,,Wij denken dat Lukkien heel goed bij FC Emmen past’’, meent Lubbers. ,,Zijn voetbalvisie, de manier waarop hij omgaat met spelers en de overtuiging dat hij heel goed het maximale uit een selectie kan halen, hebben meegespeeld. Bovendien heeft hij nog bij SVBO gevoetbald en zit er Veenkoloniaal bloed in. Dat is natuurlijk ook mooi meegenomen.’’

Lukkien heeft zin in zijn nieuwe uitdaging. Hij verwacht niet dat er, zoals het Faber overkwam bij NEC, vanochtend verhuisdozen voor hem klaar staan op het trainingsveld van FC Groningen. ,,Volgens mij gunnen de supporters mij deze stap best wel. Ik ben bovendien niet bang aangelegd. Ik wil bij FC Groningen op een goede manier afsluiten, samen met mijn collega’s Erwin van de Looi en Marcel Groninger. We zitten in zwaar weer. We gaan de komende tijd er alles aan doen om daar uit te komen.’’

'Iedere dag volle bak'

Over het spelersmateriaal voor volgend seizoen en de verdere invulling van de technische staf heeft Lukkien nog niet gesproken met FC Emmen. Wel schetste hij maandagavond voor welke waarden hij staat als hoofdtrainer. ,,Ten eerste 100 procent’’, zei Lukkien. ,,Iedere dag volle bak. Ten tweede een duidelijk spelidee. Kort samengevat: vrij aanvallend en de bal willen hebben. Zo was ik als speler en zo ben ik als trainer ook. En tenslotte sta ik voor samen. Een wij-gevoel, met sponsors, supporters, vrijwilligers, spelers, de staf. Ik denk dat dat heel belangrijk is.’’

Lukkien was niet het enige nieuwtje dat FC Emmen gisteravond te presenteren had, want Jan Korte wordt bij FC Emmen voor de rest van dit seizoen toegevoegd aan de technische staf van interim-hoofdtrainer Gert Heerkes. De Drenten hadden een probleem, omdat de enig overgebleven assistent na het vertrek van Keizer, René Grummel, niet over de vereiste papieren beschikt. Korte, die al op de loonlijst stond van FC Emmen als hoofd scouting, heeft het benodigde diploma wel en combineert de job tot de zomerstop met het hoofdtrainerschap bij Rolder Boys en zijn baan als jobcoach bij USG Restart.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu