Volleyballers Lycurgus pakken in Groningen tweede plek in kampioenspoule. Team verslaat Lymax met 3-1

Luuk Hofhuis slaat de bal vernietigend voor Lycurgus langs het blok van Lymax-veteraan Rob Bontje.

Luuk Hofhuis slaat de bal vernietigend voor Lycurgus langs het blok van Lymax-veteraan Rob Bontje. Foto: Jan Kanning

Na 3-1 winst op Lymax hebben de volleyballers van Samen Lycurgus de tweede plek in de kampioenspoule in handen. ,,De drie punten zijn het allerbelangrijkste’’, zegt coach Arjan Taaij.

Lycurgus heeft alles nog volkomen in eigen hand. Volgend weekeinde kunnen de Groningers bij een overwinning zelfs de koppositie overnemen van Dynamo, dat uit met 3-1 bij Orion verloor. Zelf versloeg Lycurgus zondagmiddag in het Alfa-college Sportcentrum in Kardinge met dezelfde cijfers Lymax uit St. Odiliënberg. Daardoor namen de mannen van coach Arjan Taaij de tweede plek in de kampioenspoule van de Limburgers over.

Taaij was een tevreden man. ,,We halen drie punten. Dat is het allerbelangrijkste. Hoe dat tot stand komt is van minder belang. Het liefst spelen we goed en in fases hebben we een hoog niveau gehaald. Maar er waren ook aspecten iets minder, zoals onze side-out. Onze eerste en tweede set was vrij clean. Daarna werd het wat onrustiger en maakten we meer fouten. Dat ligt deels aan onszelf en deels aan Lymax. Maar het was uiteindelijk genoeg om te winnen.’’

Belangrijk is dat we na tien wedstrijden eerste of tweede staan

Lycurgus staat door de overwinning op de verrassing van het seizoen Lymax met 12 punten op de tweede plek. Koploper Dynamo heeft er dertien, terwijl Lymax en Orion ieder elf punten hebben. Na afloop van de kampioenspoule spelen de twee bovenste teams de finaleduels om de Nederlandse titel. Lycurgus is dus goed op weg.

Taaij: ,,We moeten alles blijven winnen en niet meer afhankelijk worden van hoe andere teams presteren. ,,We blijven geconcentreerd spelen en winnen drie keer op rij. Laten we die lijn maar doorzetten. Belangrijk is dat we na tien wedstrijden eerste of tweede staan. Dat is het enige dat telt.’’

Lycurgus greep Lymax meteen in de eerste set voor zo’n zeshonderd toeschouwers bij de keel. Spelverdeler Markus Held was alert aan het net en scoorde belangrijke punten. Dat deed ook aanvoerder Ryan Coenen met wederom fraaie pipe-aanvallen. Middenaanvaller Luuk Hofhuis was serverend en blokkerend op dreef. Lymax knokte zich nog terug tot 23-20, waarna coach Taaij de Groningers tijdens een time-out weer op scherp zette. Na een harde smash van Geoffrey van Gent en een service-ace van Niels de Vries kwam Lycurgus met 25-20 op een 1-0 voorsprong.

Lymax vocht in de derde set voor zijn laatste kans

De tweede set leek op de eerste en werd met 25-21 gewonnen door Lycurgus, dat op een 2-0 voorsprong kwam. Lymax vocht in de derde set voor zijn laatste kans en boorde extra krachten aan. De Limburgers begonnen furieus en legden nu Lycurgus hun wil op. Lymax kwam met 6-12 voor en Taaij vond het weer tijd voor een time-out. Die had deze keer minder effect. Lymax had de side-out veel beter onder controle, waardoor de Groningers minder scoorden. Lycurgus kon 20-25 setverlies niet voorkomen.

Ook in de vierde set werd door beide teams fel gestreden. Diagonaal Geoffrey van Gent maakte hard smashend voor de Groningers belangrijke punten, maar dat deden ook Rob Botje en de Brit Jack Williams bij de bezoekers. Er werd over en weer gescoord. Lycurgus kwam voor, maar kon de Limburgers niet echt afschudden. Via McCauley, Van Gent en een uitgeslagen bal kwam Lycurgus 21-17 voor. Lymax beet nog even fel van zich af en vocht zich tot 21-19 terug.


De Groningers roken bij 24-21 de zege, die nog even werd uitgesteld. Bij 24-22 kwam die een beetje lullig door een voetfout van een Lymax-speler. Het matchpoint en de overwinning waren voor Lycurgus. ,,We startten heel goed’’, zei libero Jeffrey Klok. ,,In de tweede waren zij minder dan ze kunnen spelen. Daar mochten we blij mee zijn. In de derde set speelde Lymax iets beter, maar zakten wij echt weg. We kwamen er op dat moment moeilijk doorheen. We scoorden niet via de buitenposities. Dat maakte het lastig. In de laatste set pakten we het weer goed op. Kyle (McCauley) scoorde weer. Zo slepen we de vierde set en de wedstrijd toch binnen.’’

Ongelooflijk dat we nu tweede staan

,,Ongelooflijk dat we tweede staan’’, vervolgde Klok. ,,Als wij nu alles winnen en Dynamo verliest punten kunnen we over hen heen. Alles is mogelijk. We spelen goed en zitten in een flow. We zijn beter dan in het begin van het seizoen. Daarom winnen we met ruime cijfers.’’

Lycurgus-Lymax 3-1

Toeschouwers: 600.

Setstanden: 25-20, 25-21, 20-25 en 25-22.

Volgende wedstrijd: zaterdag, Apeldoorn 20.30 uur: Dynamo-Lycurgus.