De hoofdklassevoetballers gaan weer beginnen. Maakte corona Be Quick volwassener en gaan twee brommers Noordscheschut redden?

Zaterdag en zondag beginnen de voetbalhoofdklassers aan hun competitie. Van Hoogeveen, Be Quick, HZVV en ook Alcides mogen we het komend seizoen iets verwachten, Noordscheschut en Emmen zijn al de koning te rijk met handhaving, zo melden de trainers.

Een trainingswedstrijdje bij Be Quick 1887.

Een trainingswedstrijdje bij Be Quick 1887. Foto: Peter Wassing

Voor Noordscheschut, Alcides, Be Quick, Hoogeveen en Emmen is het 322 dagen geleden, HZVV moest zelfs 329 dagen wachten op weer een echte competitiewedstrijd. Op 10 en 11 oktober vorig jaar kwam een voortijdig einde aan de voetbalcompetities toen de tweede coronagolf zich in alle hevigheid aandiende. HZVV speelde dus op 3 oktober al zijn laatste duel van het seizoen 2020-2021.

Be Quick: speelwijze nu duidelijk

Be Quick 1887 start zondag met een thuisduel tegen het in het Noorden onbekende TOGB: Tot Ons Genoegen Berkel, uit Berkel en Rodenrijs. ,,Ik moest het ook even opzoeken’’, zegt Steven Wuestenenk. ,,Het schijnt wel een aardige ploeg te zijn, maar ik ben vooral bezig met mijn eigen ploeg.’’ Wat dat betreft is de trainer, die zijn vierde seizoen ingaat, tevreden. ,,We hebben echt stappen gemaakt. We zijn volwassener gaan spelen. De speelwijze is nu echt duidelijk: we weten hoe we willen omschakelen, hoe we willen aanvallen en hoe we willen verdedigen.’’

Nieboer naar de VS

Toch verloor Be Quick twee belangrijke centrale verdedigers in de defensie: Youri ter Arkel speelt nu bij VVG en Twan Nieboer keerde terug naar de Verenigde Staten. ,,Djarni Leidelmeijer en Mark Verstegen vormen nu het centrale duo, en dat deden ze ook al vaak. Dus die posities zijn prima opgevuld.’’ Op het doel van Be Quick staat zondag op de Esserberg wel een debutant aan de aftrap. Swen Bakker (18) vervangt de aan zijn knie geblesseerde Robert Smit.

Hoogeveen: magere bank

Hoogeveen gaat op bezoek bij de Takdier Boys Amardeep Combinatie ’90, kortweg TAC’90. ,,Een technisch goede ploeg, heb ik begrepen’’, kijkt Nico Haak vooruit. De trainer van Hoogeveen zag zijn ploeg zaterdag nog een pijnlijke nederlaag lijden tegen buurman HZVV tijdens de Offerein Bokaal (0-3). ,,Ja, natuurlijk komt die aan’’, zegt Haak. ,,Van HZVV verliezen is nooit leuk. Maar als je weet dat we zeker vier basisspelers misten, dan wordt het al een ander verhaal.’’ Kjelt Engbers, Tom Heerkes, Joost Screever en nieuweling Giorgio Beltau, afkomstig van HHC Hardenberg, waren afwezig, maar Haak hoopt het kwartet zondag weer in te kunnen zetten. ,,Zo niet, dan wordt het tegen TAC ook ‘a hell of a job’.’’ Ook van HHC kwam Jorn-Jan van de Beld, een talentvolle keeper die het Serkan Akbas lastig zal maken in de strijd om de plek in het doel. ,,Maar onze bank is niet zo sterk als de afgelopen jaren’’, plaatst Haak een kanttekening.

Alcides: veel energie

Alcides beleefde een prima voorbereiding, zegt Wilko Niemer. ,,We wonnen met 5-0 van Buitenpost en natuurlijk zegt een oefenresultaat niet zo veel, maar het zegt wel iets over ons scorend vermogen.’’ In coronatijd kon Niemer bijna met de hele ploeg trainen toen de 27-jaarsregel werd ingevoerd, en dat is veelzeggend. ,,Alleen onze keeper Pieter IJzerman was ouder, die mocht niet meedoen’’, vertelt Niemer. Ervaring heeft zijn jonge ploeg daarom ook niet bepaald in overvloed, maar wel veel werklust, zegt de trainer die zijn vijfde jaar ingaat. ,,Ze zijn allemaal bereid veel te leren en veel tijd en energie erin te stoppen en dat vind ik prachtig. Ik kan hier wel een mooi team van maken, zo heb ik het gevoel. De afgelopen jaren was handhaving het doel en dat blijft het, al hoop ik natuurlijk dat we stappen hebben gemaakt. Ik kan nu nog niet goed inschatten waar we staan.’’ Back Jari Mooij vertrok naar WHC, maar spits Leon Kooiker en wingback Roy Kuiers kwamen over van derdeklasser Nieuwleusen, terwijl verdediger Glenn Arts van vv Emmen overstak naar Meppel.

Noordscheschut: twee brommers

Zaterdaghoofdklasser Noordscheschut krijgt het direct zwaar voor de kiezen met een uitwedstrijd tegen een van de topploegen van de klasse, Urk. Maar het nieuwe tactische systeem dat trainer Marc van Meel heeft ingevoerd moet ervoor zorgen dat de Schutters defensief beter staan. ,,We gaven teveel ruimte weg achterin en de backs hadden moeite met één-tegen-éénduels’’, verklaart Van Meel. ,,Daarom zijn we van 4-4-2 naar 5-3-2 gegaan en dat lijkt beter te gaan. De rugdekking is beter voor elkaar en we kunnen nu ook effectiever omschakelen.’’ Hoe en met welke ‘wingbacks’ hij dat dan wil doen, wil Van Meel nog niet zeggen. ,,Maar reken maar dat ik twee snelle brommers aan de zijkanten heb. En ik heb er ook nog eentje in het midden, Nick Koster. Maar uiteraard zijn wij nog steeds een van de voornaamste degradatiekandidaten. Als wij er dit seizoen in zouden blijven, dan is dat een wereldprestatie.’’ Kevin van Dalen kwam terug in de eerste selectie van de Schutters en Niels Overweg en Robert Jan Hamberg kwamen over van HHC Hardenberg O23.

HZVV: zin in

HZVV heeft er zin, meldde trainer Rick Mulder eerder al in deze krant. ,,We zijn er niet op achteruit gegaan’’, zegt de trainer. ,,Tegen Hoogeveen lieten we zien waar we nu staan. We mogen iets verwachten.’’

Emmen: uitdagend seizoen

Van vv Emmen hoeven we in elk geval geen kampioenschap in de zondaghoofdklasse te verwachten, denkt Kevin Waalderbos, die dit seizoen de scepter zwaait aan de Meerdijk. ,,We hadden een moeizame voorbereiding. Dit is een jonge groep die nog veel moet leren. Keuzes in de opbouw zijn vaak niet de goede, het positie kiezen moet beter en weten wanneer je explosief moet vrijlopen moet er ook beter in bij deze groep.’’ Emmen heeft twee nieuwe, jonge keepers en ook Jonathan van Dorssen en Yaël Emanuels zijn piepjonge aanwinsten, terwijl Emmen de ervaren verdediger Glenn Arts juist zag verkassen naar Alcides. ,,We betalen hier niet en ervaring halen kost geld’’, legt Waalderbos uit. ,,Laat ik het zo zeggen: het wordt een uitdagend seizoen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu