Tjaronn Chery speelde voor FC Groningen en FC Emmen en is nu uitblinker bij Maccabi Haifa, tegenstander van Feyenoord in de Conference League: 'Ik zit wel goed hier'

In het verleden gooide Feyenoord meerdere keren vergeefs een lijntje uit naar Tjaronn Chery. De oud-speler van onder meer FC Emmen en FC Groningen trok de wijde wereld in en is nu een van de sterspelers van Maccabi Haifa, dinsdag de tegenstander van de Rotterdammers in het eerste groepsduel van de Conference League (aanvang 16.30 uur).

Tjaronn Chery voelt zich thuis bij Maccabi Haifa.

Tjaronn Chery voelt zich thuis bij Maccabi Haifa. Foto: Reuters

Feyenoord-trainer Arne Slot is beducht voor de kwaliteiten van Chery, die in het verleden werd opgeroepen voor Oranje zonder zijn debuut te maken en sinds dit jaar international van Suriname is. „Ik moet zeggen dat ik onder de indruk was van de beelden die ik van hem heb gezien, al wist ik dat eigenlijk al wel. Hij heeft echt een geweldige steekpass in huis. Die zet hij ook heel erg vaak in.”

Machtige vrije trap

Een ander wapen van Chery (33) is zijn machtige vrije trap. Daarmee trof hij in het verleden als speler van FC Groningen al eens doel tegen Feyenoord. „Die vrije bal kan ik me zeker nog herinneren. Die zat er lekker in. Twee weken terug maakte ik er nog zo eentje. Misschien ga je er deze wedstrijd nog eentje zien”, klonk het vol bravoure vanuit Haifa.

Het had niet veel gescheeld of Chery had die kunsten in De Kuip vertoond. „Toen ik vanuit FC Groningen werd verkocht aan Queens Park Rangers, had ik ook contact met Feyenoord. Dat is toen niet doorgegaan, maar er is altijd contact gebleven over en weer. Toen ik in China voetbalde, wilde Feyenoord me voor een jaar huren, maar dat is ook weer niet doorgegaan, omdat de Chinezen me niet wilden laten gaan. Achteraf is het misschien jammer geweest. Ik heb een mooie carrière gehad. Maar om bij een topclub in Nederland te spelen was ook wel mooi geweest.”

Oud-ploeggenoten

Chery treft bij Feyenoord twee oud-ploeggenoten. Met Jens Toornstra speelde hij samen bij ADO Den Haag en met Bryan Linssen bij FC Groningen. „Leuk om die jongens tegen te komen. Ik ga ze een beetje pesten”, knipoogt Chery.

Sinds zijn vertrek uit Nederland in 2005 zwierf Chery over de wereldbol: Queens Park Rangers in Londen, het Chinese Guizhou Henfeng Zhicheng, het Turkse Kayserispor en nu al voor het derde jaar Maccabi Haifa, waarmee hij afgelopen seizoen kampioen van Israël werd.

Iets beter, iets meer ervaring

„Ik ben nog steeds dezelfde speler als in Nederland. Alleen iets beter. Beetje meer ervaring. Ik heb veel meer wedstrijden in de benen. Je kunt Maccabi Haifa een beetje vergelijken met Feyenoord. De fans zijn hetzelfde als die van Feyenoord. Het is een topclub in Israël. Ik heb twee seizoenen op rij dubbele cijfers neergezet qua goals en assists. Ik geloof in mezelf en wil dat ook dit seizoen ook weer neerzetten. Ik zit wel goed hier.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu