Machteloos FC Emmen weet niet te profiteren van rode kaart Vitesse

Loïs Openda viert zijn treffer. Foto: Cor Lasker

Ondanks lange tijd met een man meer te hebben gespeeld, slaagde FC Emmen er zondagmiddag niet in Vitesse op de knieën te dwingen. Sterker nog, er werd met 3-1 verloren.

Geen persoonlijke fouten en niet tegen onnodige rode kaarten aanlopen, dat was vanmiddag het devies voor FC Emmen in de wedstrijd tegen Vitesse. Begin dit jaar eindigde het duel in Arnhem in 1-1 nadat wie anders dan Michael de Leeuw de stand in de tweede helft gelijktrok. Het was ook de wedstrijd van Nikolai Laursen, in negatieve zin. De Deense aanvaller werd in de 33ste minuut gewisseld omdat Lukkien helemaal klaar met hem was. Zondag kreeg juist diezelfde Laursen, teruggekeerd van een schorsing die hem twee wedstrijden aan de kant hield, een belangrijke rol in het aanvalsspel om de Arnhemmers op de knieën te dwingen.

Hoewel Lukkien wist dat zijn ploeg met de gedeelde koploper van de eredivisie een op voorhand lastige uitwedstrijd stond te wachten, zag hij wel degelijk kansen. Want als je tegen een voetballende ploeg speelt, betekent dit vaak dat er ruimte is, zei de Veendammer trainer vooraf. Met Peña op het middenveld en Laursen naast De Leeuw in de spits, zou FC Emmen in staat moeten zijn om tussen de linies van Vitesse te voetballen. „Daar ligt onze kracht en daar moeten wij dan ook gebruik van gaan maken”, was Lukkien van mening.

Matige beginfase

Maar hoe zorgvuldig het ‘ gameplan ’ - zoals de trainer van FC Emmen het noemt - voor de wedstrijd ook is samengesteld, het komt niet altijd tot uiting. Dat was zondag ook het geval in het GelreDome, waar Vitesse de bezoekers direct onder druk zette. Het leek de Arnhemmers al in de 2e minuut van de wedstrijd een voorsprong op te leveren. Peña, die FC Emmen juist tussen de linies van Vitesse door moest dirigeren, schoof een terugspeelbal op het middenveld in de voeten van een tegenstander. Armando Broja werkte de bal vervolgens in het doel, maar de grensrechter stak resoluut zijn vlag omhoog.

Vijf minuten later was het alsnog raak voor de Arnhemmers toen doelman Felix Wiedwald de doorgebroken Broja opzichtig op zijn hoofd raakte toen die de bal erin leek te gaan koppen. De Albanese Engelsman ging gretig naar de grond, waarna scheidsrechter Jeroen Manschot naar de penaltystip wees. Een koud kunstje voor de van een schorsing teruggekeerde Oussama Tannane, die Wiedwald de verkeerde hoek instuurde en Vitesse met een bekeken trap de voorsprong bezorgde.

Een verloren middag

Even leek FC Emmen in de fase erna de draad op te pakken, maar algauw werd het door de Arnhemmers opnieuw vastgezet op eigen helft. Resulterend in een afstandsschot van Tannane, die Wiedwald daarmee wederom kansloos liet en de voorsprong uitbreidde. Twee minuten later kon FC Emmen ingetogen juichen, zij het niet door een goal. Waar de Drenten dit seizoen al vier rode kaarten tegen kregen, was het nu eens de beurt aan de tegenstander. Riechedly Bazoer moest ingrijpen van de VAR het veld verlaten wegens een onbesuisde charge op Peña, die daar een flinke jaap in zijn bovenbeen aan overhield.

Maar de rode kaart ten spijt, was het de thuisploeg die de marge andermaal vergrootte. Loïs Openda was de verdediging van FC Emmen te snel af en verschalkte Wiedwald in de verre hoek. Het ontlokte analist Jan Mennega, die de wedstrijd thuis vanaf zijn bank bekeek, tot de volgende uitspraak: ,,Dit is echt het slechtste Emmen dat ik dit seizoen gezien heb. Ze hebben nog niet eens op goal geschoten. In de tweede helft moeten ze er maar een verdediger afhalen, om toch nog maar iets te proberen. Maar eigenlijk zou ik niet weten wie van de wissels iets extra’s kan brengen. Ik herhaal het nog maar eens: een verloren middag.’‘

Beloning voor Emmen

Lukkien en de zijnen, die het commentaar van Mennega ongetwijfeld niet hadden meegekregen, deden toch een poging het tij in de tweede helft te keren. Tibbling die geel op zak had, moest het veld verlaten. In zijn plaats kwam de 19-jarige Groninger Luciano Carty, die de linkerflank zou gaan bestrijken. Daarnaast stapte FC Emmen af van de vijfmansverdediging, doordat Veendorp doorschoof naar het middenveld. In combinatie met de rode kaart, zorgden deze wijzigingen ervoor dat de rollen ten opzichte van de eerste helft omgekeerd waren. Het was FC Emmen dat Vitesse op veelvuldig vastzette op eigen helft.

Na een kansje voor De Leeuw, die even daarvoor de bal naast het doel van Remko Pasveer gleed, kwam in de 57ste minuut dan eindelijk de beloning. Het was Carty die met een solo het strafschop gebied indook, zijn directe tegenstander uitspeelde en de bal voorgaf. Nu was het wel raak voor De Leeuw, die het leder over de doellijn werkte. Even later leek Carty zelf de aansluitingstreffer te maken uit een voorzet van Laursen, maar de jongeling gleed de bal naast het Arnhemmer doel. Desalniettemin was Carty vrijwel de enige bij FC Emmen die voor directe dreiging rondom de zestien van de Vitesse zorgde.

Wachten op eerste zege

Lukkien, al peinzend en leunend op de hoofdsteun van zijn fauteuil langs de zijlijn van het veld, zag het allemaal aan. Met nog vier minuten blessuretijd te gaan, wist de Veendammer wel hoe het zat. Zijn ploeg zou er ondanks de man-meer-situatie wederom niet in slagen de eerste overwinning van het seizoen te behalen, laat staan een puntje te sprokkelen. Al tijdrekkend was het Vitesse dat de 3-1 overwinning over de streep trok. Een sombere middag voor de Emmenaren, met slechts één lichtpuntje: de sterke invalbeurt van Luciano Carty.

Nieuws

Meest gelezen

menu