Maike van der Duin uit Assen begint EK baanwielrennen met brons (maar haar medaillehonger is nog niet gestild)

Maike van der Duin uit Assen heeft brons gewonnen op het Europees kampioenschap baanwielrennen in Apeldoorn.

Maike van der Duin uit Assen.

Maike van der Duin uit Assen.

In de afvalkoers moest ze alleen de Italiaanse Chiara Consonni en de Portugese Maria Martins voor laten gaan. Op het onderdeel waar elke twee ronden de achterste renster op de finish de wedstrijd moet verlaten, maakte Van der Duin direct een ijzersterke indruk. Maar in de slotfase kreeg de Drentse – onlangs op de weg nog winnares van de Omloop der Kempen – het zwaar toen de besten overbleven.

Alles gegeven

,,Maar toen we nog met vier waren, heb ik alles gegeven om een medaille te halen. Ik moest gewoon dat brons binnenhalen en ben heel blij dat dit gelukt is”, zei Van der Duin na de huldiging. Direct na het veiligstellen van haar podiumplaats moest ze de andere twee laten gaan, een sprint voor zilver of meer zat er niet meer in.

,,Ik moet gewoon tevreden zijn met dit resultaat. Ik eindig achter twee heel sterke meiden, die al veel internationale ervaring hebben opgedaan. Zij kunnen in wereldbekers tussen de eliterensters ook al echt voor de prijzen meedoen. Zo ver ben ik nog niet. Ik hoop dat dit een opstap kan zijn om straks ook de kans te krijgen met een nieuwe lichting beloften-meiden in Nederland om ervaring op te doen op het hoogste niveau. Het lijkt er nu op dat Kirsten Wild straks gaat stoppen en dat er dus richting Parijs 2024 kansen komen voor nieuwe rensters. Ik wil me graag in die strijd mengen.”

Nog niet tevreden

Van der Duin komt in totaal vier keer in actie op het Europees kampioenschap in Apeldoorn. De druk is met een eerste medaille van de ketel, maar de 19-jarige Drentse is nog niet tevreden. ,,Natuurlijk willen we scoren op onze thuisbaan. Maar we wisten dat we klaar waren voor dit kampioenschap, daar hebben we keihard voor getraind. Dit is een teken dat we inderdaad goed bezig zijn geweest. Hopelijk zit er nog meer in.”

Lonneke Uneken uit Veendam werd zesde op de individuele achtervolging. ,,De tijd was beter dan ik op training reed, maar ik had gehoopt nog een keer in actie te mogen komen later op de dag’’, aldus de Veendamse over het vervolg van het toernooi waarin alleen de beste vier strijden om de medailles.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu