FC Groningen met herwonnen zelfvertrouwen en Elvis Manu op rechts (en Määttä links) richting Derby van het Noorden

De vermoedelijke opstellingen van FC Groningen en sc Heerenveen.

De vermoedelijke opstellingen van FC Groningen en sc Heerenveen. © Infograhhics DVHN. Foto's: ANP

FC Groningen start de Derby van het Noorden tegen sc Heerenveen zondag waarschijnlijk met Elvis Manu op de rechterflank en Tomas Suslov centraal op het middenveld.

Het drieluik Excelsior, Feyenoord en AZ leverde FC Groningen slechts 3 punten op, maar ook zelfvertrouwen, zo bleek na de vrijdagtraining. Trainer Dennis van der Ree zat daadwerkelijk ontspannen op de praatstoel.

Strijdbaar

,,Ook in die laatste wedstrijd bij AZ zaten we vooral in de eerste helft dusdanig goed in de wedstrijd dat we een punt hadden kunnen pakken’’, aldus Van der Ree. ,,We hebben ons in de wedstrijden tegen Feyenoord en AZ, toch twee van de beste ploegen van Nederland, laten zien. Trots is misschien niet het juiste woord, maar het vertrouwen is wel groter geworden. We zijn strijdbaar voor de komende wedstrijden.’’

Een opvallende mutatie in de basiself die Van der Ree waarschijnlijk zondag rond lunchtijd het veld van Euroborg laat opkomen: Elvis Manu lijkt, op basis van de trainingspartij, de plek van Thom van Bergen in te nemen op de rechterflank. Van Bergen overtuigde tegen AZ niet op die positie en werd na 75 minuten vervangen door Aimar Sher.

Rotterdams koppeltje uit elkaar

Manu, die ook tegen AZ op de linkerflank speelde, moet daar waarschijnlijk plaats maken voor Isak Määttä, wiens schorsing voorbij is. Het Rotterdamse koppeltje Jetro Willems-Manu wordt daardoor uit elkaar getrokken, maar dat betekent niet dat het minder wordt, verwacht Van der Ree. ,,Elvis liet verdedigend wel nu en dan wat liggen’’, zei de trainer.

En tegen sc Heerenveen kan de FC zich matig terugverdedigen op die plek nou net niet permitteren. Van der Ree wilde het niet met zoveel woorden zeggen, maar dat bedoelde hij wel. Milan van Ewijk, de gevaarlijke opkomende rechtsback van Heerenveen, kan beter worden opgevangen door Määttä dan door Manu. ,,En Elvis speelde eerder ook regelmatig als rechtsbuiten’’, gaf Van der Ree nog een argument voor die omzetting.

Tomas Suslov lijkt weer centraal op het middenveld te beginnen tegen de Friezen, die na de winterstop een beroerde serie competitieduels speelden, waarin ze slechts tweemaal tot winst kwamen: tegen Cambuur en FC Groningen.

Bech Sørensen weer inzetbaar

Mads Bech Sørensen deed de hele training mee. De Deense centrumverdediger draagt nog wel een brace om zijn onderarm, maar kan weer een hele wedstrijd spelen, vertelde Van der Ree. Dat geldt niet voor Florian Krüger, die na zijn goede invalbeurt tegen AZ weer terug leek. De aanvaller is wederom geveld door een griep. Daleho Irandust hervat volgende week weer de training.

Om de wedstrijdspanning van de derby van het Noorden enigszins op te roepen bij de nieuwe jongens in zijn spelersgroep, liet Van der Ree ze beelden zien van eerdere ontmoetingen tussen FC Groningen en Heerenveen. Daar zat ook de meest recente wedstrijd bij, de editie van 22 januari jongstleden, in het Friese Haagje. Eindstand 3-1 voor de Friezen.

‘Weg omhoog ingeslagen’

Van der Ree heeft de overtuiging dat zijn ploeg zich ditmaal niet zo makkelijk laat wegzetten door Heerenveen. ,,Jetro Willems zei het laatst tegen me: ‘Deze selectie heeft zoveel kwaliteit. Deze ploeg hoeft absoluut niet te degraderen.’ Maar we hebben nu eenmaal flink wat nieuwe jongens gehaald, waarvan enkelen nog een paar stappen moesten maken, fysiek of anderszins. Dat heeft misschien iets te lang geduurd. Maar ik ben ervan overtuigd dat we nu de weg omhoog zijn ingeslagen. Er zijn ook nog voldoende wedstrijden om genoeg punten te pakken.’’