Marathonschaatsers staan te trappelen om hun eerste wedstrijd te rijden: ‘Dom als je nu stopt met trainen

Dikke pech voor de marathonschaatsers: voor de mannen en vrouwen van de lange adem zijn er dit jaar geen wedstrijden meer. De langebaners mochten afgelopen weekeinde in Thialf schaatsen voor de nationale titels, maar er is een streep gezet door alle marathons die voor 2020 nog op de kalender stonden. 

Gary Hekman begin dit jaar na zijn zege op het NK marathon op kunstijs. Zoals het nu lijkt moeten de mannen van de lange adem in ieder geval tot 1 januari wachten tot ze dit seizoen voor het eerst in actie mogen komen.

Gary Hekman begin dit jaar na zijn zege op het NK marathon op kunstijs. Zoals het nu lijkt moeten de mannen van de lange adem in ieder geval tot 1 januari wachten tot ze dit seizoen voor het eerst in actie mogen komen. Foto: ANP/Vincent Jannink

,,Je kunt beide disciplines niet met elkaar vergelijken’’, zegt wedstrijdleider Willem Hut van de KNSB. ,,Voor een marathon stop je een heel grote groep schaatsers uit alle delen van het land voor lange tijd dicht bij elkaar. Met het snot en zweet dat in het rond vliegt, zijn dat geen kenmerken die gunstig zijn tegen de verspreiding van het coronavirus.’’

Vierdaagse

Volgens de aangepaste planning en de verwachting wordt het Nederlandse kampioenschap op 1 januari op het Alkmaarse kunstijs de eerste wedstrijd van het huidige schaatsjaar. ,,Normaal heb je twee maanden de tijd om in een seizoen te komen, inclusief een vierdaagse. Nu is de eerste koers meteen een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar’’, zegt Gary Hekman.

De regerend kampioen op kunstijs verwoordt de mening van het peloton als hij zegt dat de marathonschaatsers zich keer op keer moeten aanpassen en doelen bijstellen. „Het afgelasten van de eerste drie wedstrijden zag je wel aankomen. Maar drie weken later beginnen is nu twee maanden geworden. Vanmiddag staat een schaatstraining gepland, maar soms vraag je je wel af waar je het nog voor doet”, aldus het 32-jarige sprintkanon uit Gramsbergen.

Op de meren rijden

Elke dag trainen, de hele zomer door, maar waarvoor? „Om goed te zijn als er gekoerst mag worden”, luidt Hekmans antwoord. „Ik stop pas met trainen als alles afgeblazen wordt. Het kan ook zomaar opeens gaan vriezen in Nederland en misschien dat we in januari, als het georganiseerd mag worden, op de meren mogen rijden. Dan kun je nu wel stoppen met trainen omdat je de aanpassingen niet op kunt brengen, maar dan ben je mooi een domme lul.”

Inmiddels is de KNSB volgens Hut bezig met een herschikking van de kalender. Uitgangspunt is een korte, maar volle wedstrijdperiode: van 1 januari tot en met halverwege maart; inclusief de geplande wedstrijden op het natuurijs in Oostenrijk en Zweden en ergens nog een vierdaagse. „Wat we anders in vierenhalve maand doen, stoppen we nu in tweeënhalve maand”, aldus Hut.

Roofbouw

Prima, zegt Hekman, kopman van de succesvolle formatie AB Vakwerk. „Elke koers vol gas, ik heb de motivatie van tien man om alles te rijden. Roofbouw? Nee joh, we zijn allemaal goed getraind om 200 kilometers af te leggen. Dan kun je ook wel wat meer. En dat is ook het mooie van marathonschaatsen. Nu worden we gezien als amateursport, hebben we geen status bij het NOC-NSF, maar met natuurijs staat heel Nederland op z’n kop en worden we bij wijze van spreken onthaald als helden.”

Van het ontbreken van erkenning door de nationale sportorganisatie ligt Hekman geen moment wakker. „Wij zijn ook maar marathonschaatsers, zorgen op de zaterdagavond voor wat vermaak”, relativeert hij. „Een biertje drinken in de kroeg vind ik ook erg leuk, maar dat gaat nu evenmin. Onze sport vind ik de mooiste die er is, maar we moeten nu even terugschalen. Dat is lastig. Schaatstrainingen zijn niet altijd het leukste om te doen, maar je traint voor de wedstrijden. En hopelijk gaan die er dit seizoen nog komen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu