Mark-Jan Fledderus (36) volgt Ron Jans op als technisch directeur bij FC Groningen

Mark-Jan Fledderus in 2006 in het shirt van FC Groningen. Hij wordt bij de Trots van het Noorden de opvolger van Ron Jans.

Mark-Jan Fledderus (36) wordt de nieuwe technisch directeur van FC Groningen. De oud-speler van de club is op dit moment nog eindverantwoordelijk voor het technisch beleid bij Heracles Almelo. In Groningen volgt hij Ron Jans op.

FC Groningen haalt met Mark-Jan Fledderus de jongste technisch directeur van de eredivisie in huis. De 36-jarige geboren en getogen Coevordenaar gaat samen met de nieuwe algemeen directeur Wouter Gudde (34) en commercieel directeur Robbert Klaver (46) de clubleiding vormen bij de Trots van het Noorden.

Fledderus treedt bij de nummer negen van de eredivisie in de voetsporen van zijn voormalige trainer Ron Jans, met die aantekening dat de voormalige middenvelder als directielid een trede hoger komt te staan dan de huidige technische man, die de functie van manager bekleedt.

Nu technisch manager bij Heracles

Fledderus zit net een jaar in het zadel als technisch manager bij Heracles. In 2017 maakte hij als speler nog deel uit van de eerste selectie van de Almeloërs. De Drent, die van 2004 tot en met 2008 het shirt van FC Groningen droeg, scheurde in zijn laatste seizoen zijn kruisband af. Hij wilde per se afscheid nemen op het veld en slaagde daarin. In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen viel hij in, de wedstrijd erop stond Fledderus als aanvoerder in de basis tegen Feyenoord.

De actieve carrière van Fledderus vloeide naadloos over in een functie achter de schermen. Tijdens zijn carrière bereidde de voetballer zich al voor op een managementfunctie. Na zijn vwo volgde hij in zijn tijd bij FC Groningen een hbo-opleiding commerciële economie. In Almelo ging hij na zijn afscheid eerst in de leer bij Heracles-directeur Nico-Jan Hoogma, die op zijn beurt de kneepjes van het vak had geleerd van de illustere voorzitter Jan Smit.

Een gelikte PowerPointpresentatie

‘Directie-assistent’ stond er in die periode op het visitekaartje van Fledderus, maar die term kon al snel worden ingewisseld voor de functie van technisch manager. Hoogma vertrok naar de KNVB als directeur topvoetbal, waarop Rob Toussaint algemeen directeur werd en Fledderus eindverantwoordelijk voor technische zaken. De bij CSVC opgegroeide ex-profvoetballer moest nog wel een proeve van bekwaamheid afleggen voor het bestuur van Heracles. Hij deed dat met een gelikte PowerPointpresentatie, die hij in een tijdsbestek van zes dagen in elkaar zette.

De parallellen van die presentatie met het huidige beleidsplan van FC Groningen zijn opvallend. Zo definieerde Fledderus de factor succes voor Heracles met de stelling dat de club spelers beter wil maken en een platform wil zijn voor doorontwikkeling. Ook de bullet ‘aanvallend en aantrekkelijk voetbal spelen met passie en strijd, het publiek vermaken en het stadion vol spelen’, die Fledderus opvoerde, komt de huidige beleidsmakers van FC Groningen niet vreemd voor.

Voetbalvisie Fledderus komt overeen met die van trainer Buijs

De voetbalvisie van Fledderus lijkt ook aardig overeen te komen met die van FC Groningen-trainer Danny Buijs. Beiden zien liever een pass verticaal dan horizontaal over het veld gaan en houden van veel beweging en diepgang.

De nieuwe technisch directeur staat ook voor vernieuwing en innovatie op het gebied van scouting, video-analyse en voeding. Een opvallende daad van Fledderus in Almelo was het aanstellen van de eigenzinnige Duitse trainer Frank Wormuth, toen nog een onbekende opleider bij de Duitse trainersbond. Inmiddels bezet Heracles de zevende plaats en doet het daarmee boven verwachting.

Zowel Fledderus als voorzitter Erik Mulder van de selectiecommissie die bij FC Groningen een nieuwe clubleiding moet aanstellen, wilden gisteravond niet ingaan op de naderende aanstelling van Fledderus. ,,Zolang de procedure loopt en niet is afgerond, reageren wij niet op namen’’, laat Mulder weten. ,,FC Groningen heeft mij benaderd, maar verder wil ik er op dit moment niets over kwijt’’, zegt Fledderus. Het is de bedoeling dat hij voor 1 maart officieel wordt gepresenteerd.

Nieuws

Meest gelezen

menu