Marten Luiten uit Winschoten glansrijk Nederlands kampioen Young Riders

Met een tiende plaats in de openingswedstrijd van het NK voor dressuurruiters stelden Adelinde Cornelissen en haar hengst Governor zo teleur dat een zeer acceptabele kür dat niet meer kon compenseren.

Uiteindelijk eindigde Cornelissen als achtste en daarmee lijkt de kans op een retourticket naar de Olympische Spelen moeilijk te worden. In haar rit van zaterdag zat veel spanning, wat heel veel punten kostte. Dat kwam vooral tot uiting in de aanleuning. Ook in de kür op muziek waren er de nodige communicatieproblemen.

Nog een kans voor Tokio

Bondscoach Alex van Silfhout vond het nog te vroeg om Adelinde definitief van de voorlopige lijst te halen. „Zij die dit weekeinde beneden de maat presteerden weten dat ze huiswerk te doen hebben. In Rotterdam (begin juli) krijgen ze nog een kans om te laten zien wat ze in huis hebben en pas dan neem ik mijn beslissing”, stelde de bondscoach.

De relevatie van dit NK was de jeugdige Dinja van Liere met Hermes. Met heel veel schwung en expressie in de zwaarste onderdelen als piaffe, passage en pirouettes walste zij zich naar de bronzen plak. Daarmee reed zij zich zeer nadrukkelijk in de kijker van de bondscoach, die met maar drie combinaties in Tokio van start mag gaan.

Edward Gal, voor de twaalfde maal kampioen van Nederland, en Hans Peter Minderhoud ook nu weer de zilveren finalist, lijken met hun Pistolen Paultje Glock’s Total U.S. en Glock’s Dream Boy al zeker van hun ticket, temeer daar Gal, gekleed als een officier uit een operette, ook nog een beroep kan doen op Glock’s Toto Jr. Op een vraag wie als inspiratiebron had gediend voor de extravagante rijrok antwoordde Gal met een kort „Napoleon”.

Noordelijk succes

Wel was er in Ermelo een schitterend noordelijk succes. Marten Luiten uit Winschoten haalde met Fynona bij de Young Riders meer dan verpletterend uit. In beide proeven van dit kampioenschap waren zij een toonbeeld van harmonie en charme, wat vooral in de onderdelen die dubbele punten opleveren zoals de pirouettes, piaffe en passage reprises tot uiting kwam.

„Ik kan alleen maar met heel veel vertrouwen doorwerken richting het EK, dat in juli in Spanje wordt verreden. Alles klopte tijdens dit kampioenschap, op een kleine hapering na. In een wissel was ze met net even voor”, vertelde een gelukkige Marten, die zijn naaste belager op bijna tien procent achterstand zette.

Nieuws

menu