Martini Marathon van Groningen Atletiek gaat ondanks corona wel door

Beeld van een eerdere Martini Marathon op de atletiekbaan in het Groningse Stadspark in het pre-coronatijdperk. Foto: Eigen foto

De Martini Marathon gaat ondanks corona toch door. Een evenement voor ‘idioten en gekken’.

De Martini Marathon van Groningen Atletiek wordt vrijdag 18 september op de atletiekbaan in Groningen gelopen. De organisatie durft het aan om het evenement ondanks corona toch te laten doorgaan. Volgens Alex Jager, een van de initiatiefnemers, zijn er om besmettingen te voorkomen wel beperkingen aan deze derde editie van de Martini Marathon verbonden.

Solo-lopers en estafetteteams

,,Er kunnen, om het niet te druk te laten worden, op de atletiekbaan maximaal 60 lopers meedoen. Dat zijn voor het merendeel solo-lopers, maar er doet ook een aantal estafetteteams mee. Van die teams loopt de eerste deelnemer 2195 meter en de andere drie ieder 10 kilometer. Degenen die alleen lopen nemen natuurlijk de hele afstand voor hun rekening”, zegt hij.

Evenement voor ‘idioten en gekken’

Jager, die zelf ook meedoet, noemt het een evenement voor ‘idioten en gekken’. Want ga er maar aanstaan: 105 rondjes lopen op de atletiekbaan in het Groningse Stadspark is bepaald geen peulenschil.

De organiserende vereniging Groningen Atletiek noemt het doorgaan van de Martini Marathon in tijden van corona goed nieuws voor de doorgewinterde marathonloper. Vele marathons werden immers afgelast. In verband met corona is de organisatie van het evenement drastisch aangepast, zodat de marathon onder gerichte maatregelen toch kan plaatsvinden. Dat is uniek in Nederland”, klinkt het trots.

Jager: ,,Voor de wedstrijd moeten de deelnemers en andere aanwezigen 1,5 meter afstand van elkaar houden. Als de marathon gestart is mogen de lopers echter bij elkaar lopen. Maar de baan is 400 meter lang, dus met een beperkt aantal deelnemers zullen die zich over de baan gaan verspreiden.''

,,Daarom laten we bijvoorbeeld niet meer dan 43 echte solo-lopers toe, terwijl de belangstelling veel groter is. De inschrijving is al vol, maar er is een wachtlijst waaruit mensen kunnen doorschuiven. Dat is al gebeurd, omdat sommige deelnemers besloten hebben om af te zeggen.”

Handen ontsmetten

Voor aanvang moeten de atleten verklaren dat ze gezond zijn en of ze ziek zijn geweest”, vervolgt Jager. ,,Iedereen wordt gevraagd om de handen te ontsmetten. De catering is buiten en ook hebben we vrijwilligers die zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt.

,,De lopers moeten zich thuis douchen en omkleden. Op de tribune moet het publiek ook 1,5 meter afstand houden. Ook familieleden, want we kunnen niet controleren wie er al dan niet echt bij elkaar hoort.”

De Martini Marathon, waarbij de winnaars bij de mannen, vrouwen en estafettetams een beeldje van de Martinitoren krijgen, begint vrijdag 18 september om 17.30 uur. De laatste loper moet uiterlijk om 22.30 uur binnen zijn.

Brainstormen

Het evenement werd een aantal jaren geleden bedacht door Jager en Bert Eillert, de schoonvader van Arjen Robben. Eillert is samen met Jager in de organisatie actief. ,,We zaten in het clubhuis, waarbij ik meer van het solo-lopen ben en Bert meer van de estafette”, vertelt Jager.

,,Na wat brainstormen kwamen we op het idee deze marathon te organiseren, waarbij beide elementen aan bod komen. Het is een tweejaarlijkse marathon, die eerder in 2016 en 2018 werd gehouden. We wilden het evenement niet elk jaar houden, zodat de lopers er echt naar uit blijven zien. En het moet op de atletiekbaan plaatsvinden. Buiten op de weg zou het voor ons met afzettingen veel te duur worden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu