Meevoetballende keepers: 'Het opbouwen om het opbouwen, je ziet het te vaak'

Het was niet het weekeinde van Yvon Mvogo bij PSV. En ook niet van Kepa bij Chelsea. Twee meevoetballende keepers, die juist blunderden met hun vermeende specialiteit. ,,Het lijkt haast wel een prestigeproject van trainers’’, zegt keeperexpert Frans Hoek.

 PSV-keeper Yvon Mvogo blundert tijdens de wedstrijd tegen FC Emmen. Volgens keeperexpert Frans Hoek is het nog te vroeg om hier conclusies aan te verbinden.

PSV-keeper Yvon Mvogo blundert tijdens de wedstrijd tegen FC Emmen. Volgens keeperexpert Frans Hoek is het nog te vroeg om hier conclusies aan te verbinden. Foto: ANP

Op Twitter circuleerde maandag een filmpje van Andre Onana. De keeper van Ajax maakt daarin geen wereldredding in een Champions Leaguewedstrijd in een bruisend stadion. Nee, hij blundert in een duel op de Toekomst voor een handjevol publiek. Tegenstander Achilles’29 profiteert en komt op 0-1. De voice-over van Ajax TV zegt: ,,Het zijn geen vlekkeloze beginweken voor deze doelman.’’

Dat was in 2015. Met de beeldvorming rond Onana is het helemaal goedgekomen na een beroerde start. Misschien praat Nederland straks ook wel zo over Yvon Mvogo. ,,Dat kan inderdaad best. Dat is altijd het interessante’’, zegt Frans Hoek.

,,Iedereen heeft gezien wat er aan de hand is. Iedereen heeft er een mening over, wat inherent is aan topsport. Maar eigenlijk moet je kijken na een wedstrijd of tien. PSV heeft nu een keeper die op achterstand staat, maar hoe pakt men dat op? En dan bedoel ik de mensen intern bij de club. Steunen ze hem? Hoe goed vindt de trainer zijn alternatieven? Het is nog te vroeg om hier conclusies aan te verbinden.’’

Kolderiek

Hoek (63) is gevraagd naar zijn mening om vanuit zijn jarenlange expertise te kijken naar de recente ontwikkelingen in het keepersvak. Want wat er met Mvogo gebeurde afgelopen zaterdag tegen FC Emmen en een week eerder in Groningen, staat ogenschijnlijk niet op zichzelf.

Gechargeerd gezegd kun je de televisie niet aanzetten of er gaan overal keepers kolderiek in de fout bij het meevoetballen. ,,Het is een soort verplichting geworden om de opbouw bij de keeper te laten starten. Maar als je niet kunt opbouwen, moet je het niet doen’’, zei Willem van Hanegem gisteren in zijn column in AD .

,,Ben ik het helemaal mee eens”, zegt Hoek, die sinds de jaren tachtig keepers als Stanley Menzo, Edwin van der Sar, Victor Valdes, Jasper Cillessen en David de Gea trainde. ,,Het opbouwen om het opbouwen, dat zie je nu overal te vaak. Het lijkt haast wel een prestigeproject van trainers. Als Manuel Neuer of Marc-André ter Stegen in zijn eigen zestien meter mensen aanspeelt, gaat het vaak nog wel goed. Maar niet iedereen is een Neuer. En ook geen Bayern. Als het misgaat, dan geef je meteen een kans weg. Maar zelfs in de Champions League zag je het laatst met Real-keeper Thibaut Courtois tegen Manchester City gebeuren. Het kan peperduur zijn.’’

Terugspeelbal

In de Premier League was het zondag raak bij Chelsea-Liverpool. Bij een 0-1 achterstand zat de thuisclub nog in de wedstrijd. Maar dat veranderde op slag toen keeper Kepa Arrizabalaga afgrijselijk blunderde bij een terugspeelbal. Zonder noemenswaardige druk trapte hij het leer zo tegen Sadio Mané aan. De aanvaller van Liverpool schoof simpel de 0-2 binnen.

De situatie met Kepa (25) volgt Hoek al vanaf het begin met extra interesse. ,,Want die jongen is door Chelsea voor 70 miljoen pond gekocht; de hoogste transferprijs ooit voor een doelman. Bij een aankoop van 70 miljoen moet je in mijn ogen bedenken: oké, hoe gaan we als club met zo’n investering om? Wat kunnen wij zélf maximaal doen om deze jongen te helpen slagen? Maar wat zie je bij Chelsea: het hele vorige seizoen is er op Kepa afgegeven. Een rits aan keepers werd met Chelsea in verband gebracht. En nota bene afgelopen zaterdag, een dag voor de wedstrijd tegen Liverpool, trokken ze ook een andere keeper aan (Edouard Mendy van Stade Rennes, red.). Dan denk ik: je kunt alles wel bij Kepa neerleggen als het misgaat, maar kijkt de club ook verder? Hoe zelfkritisch zijn ze daar?”

Meevoetballende keeper

Bij PSV is Yvon Mvogo (26) bewust gehaald op aandrang van Roger Schmidt, de nieuwe trainer. Die vindt een meevoetballende keeper essentieel voor zijn speelwijze met veel druk naar voren en een verdediging die steeds opschuift tot bij de middenlijn. Schmidt ging na Emmen vol achter Mvogo staan.

,,En alle spelers van PSV zochten hun keeper meteen na de wedstrijd op’’, zag Hoek. ,,Natuurlijk, ze hadden nog met 2-1 gewonnen, maar het lijkt erop dat het een jongen is die populair is in de groep. Zijn medespelers kunnen hem mede door deze beginperiode loodsen. Het waren ook geen identieke situaties tegen Emmen en Groningen. Tegen Emmen had hij een heel slechte balaanname, dat zegt nog niks over of hij slecht kan meevoetballen. Bij zo’n fout tegen Groningen is de vraag: wil de trainer dat je zo opbouwt vlak voor het eigen doel? Is het antwoord ‘ja’, dan zit er een risicofactor bij. En dát blijft zo.’’

Positie onhoudbaar

Deze week speelt PSV twee keer. Donderdag een alles-of-niets-wedstrijd in Slovenië in de voorronde van de Europa League. Zondag in Almelo tegen Heracles. Die laatste pot is op kunstgras.

Hoek: ,,Elke tegenstander denkt nu toch: na de aftrap meteen even drie keer druk zetten, kijken of ze bij PSV dan terugspelen op hun keeper of nu maar even niet. Alles komt toch in een ander perspectief te staan. Als hij nog twee keer zo miskleunt, is zijn positie onhoudbaar. Vertrouwen of niet.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu