Megaloterij ten bate van de jeugdsport (met vakantievilla als hoofdprijs) wordt verlengd, maar niet uit luxe

Het vakantiehuis dat te winnen is bij de megaverloting ten bate van de noordelijke jeugdsport. Foto DVHN

De megaloterij die is opgezet om de noordelijke jeugdsport een financële injectie te geven wordt verlengd. De trekking zou eerst op 1 december zijn, maar loten kopen kan nu tot half februari 2021.

Het is om twee redenen niet uit luxe dat de verloting, waarbij de hoofdprijs een vakantievilla in Lauwersoog is, een nieuwe fase ingaat. In de eerste plaats valt de verkoop tegen. Er zijn in totaal 100.000 loten à 10 euro beschikbaar, die gezamenlijk een miljoen in het laatje moeten brengen. Na aftrek van kosten zou er dan een slordige 6 ton overblijven voor de noordelijke jeugdsport. Op dit moment zijn er echter nog maar 5000 loten verkocht. De kansspelautoriteit heeft toestemming gegeven voor verlenging.

Lastig loten aan de man brengen

Het blijkt in coronatijd lastig loten aan de man te brengen, aangezien aan huis-aan-huis-verkoop allerlei bezwaren kleven en sportkantines gesloten zijn. Dat terwijl clubs meer dan ooit een financiële meevaller goed kunnen gebruiken. Dat is de andere reden waarom de loterij wel wordt doorgezet. ,,Wij verwachten dat juist in de breedtesport de grootste problemen ontstaan, omdat gemeenten het niet alleen kunnen dragen’’, voorziet organisator John Schokker van de gelijknamige foundation toekomstige problemen bij sportverenigingen. Zijn stichting zet zich al langere tijd in voor jonge sporters.

Over een andere boeg

Om van de loterij alsnog een succes te maken gooit de organisatie het over een iets andere boeg. Noordelijke sportclubs kunnen zich aanmelden als wederverkoper van de loten. Ze kunnen naar rato meedelen in de winst. Hoe meer loten een club verkoopt, des te groter de opbrengst. Naar verwachting kunnen clubs zo’n 2,50 tot 5 euro per verkocht lot van 10 euro overhouden. Dit bedrag mag vervolgens vrij worden besteed aan de jeugdsport. De loterij werkt reeds samen met partners Donar, Lycurgus, GIJS en ACV. Ook zijn er al zo’n tien wederverkopers ingestapt.

Ook de gemeente Groningen heeft zich volgens Schokker achter het initiatief geschaard. De verloting zal via verschillende kanalen van de gemeente onder de aandacht worden gebracht. Vanuit de gemeente zullen clubs die bij de lokale overheid aankloppen met een hulpvraag ook worden gewezen op dit initiatief.

Garen spinnen bij verkoop loten

Bij eerdere, soortgelijke loterijen bleken clubs en organisaties flink garen te kunnen spinnen bij de verkoop van loten. Zo verlootte vv Eenrum een paar jaar geleden eveneens een huis. De amateurclub hield 400.000 euro aan de actie over, waarmee het sportpark kon worden opgeknapt. Acro Gym Noord-Nederland uit Marum bracht 33.000 loten à 33 euro aan de man en hield daar 600.000 euro aan over voor de bouw van een nieuwe sporthal. De hoofdprijs was een vakantievilla in Gasselternijveen.

Volkswagen Kever Cabrio

Naast het vakantiehuis heeft de verloting ten bate van de noordelijke jeugdsport nog een paar aansprekende objecten in de prijzenpot. Zo is er een volledig gerestaureerde Volkswagen Kever Cabrio uit 1979 te winnen en staan er voor een andere gelukkige twee elektrische fietsen klaar. Meer informatie over de loterij, de verkoop van loten en de mogelijkheden voor clubs is te vinden op website van de loterij. Clubs kunnen zich aanmelden via de website van de John Schokker Foundation en vragen kunnen worden gesteld door een mail te sturen naar de organisatie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu