Roeier Melvin Twellaar uit Groningen wil op het meer van Bled het beste uit zichzelf halen

Melvin Twellaar (rechts) op slag, links Stef Broenink.

Melvin Twellaar (rechts) op slag, links Stef Broenink. Foto: Babette Berkelaar

Aan de vooravond van de halve finales van het EK roeien in Bled is Melvin Twellaar zenuwachtig, bekent hij. Niet zoals vorig jaar toen hij in de skiff uiteindelijk Europees kampioen werd, maar voor de halve finale in de dubbeltwee, de boot waarin hij nu weer zit met Stef Broenink.

De toeristen in ‘De parel van Slovenië’, zoals Bled met het gelijknamige meer liefkozend wordt genoemd in de folders, hebben tijdelijk een extra attractie met het Europees kampioenschap roeien. Waar het startgebied normaal een stiltegebied is, kunnen de toeristen in Bled de boten aan de start bijna aanraken.

,,Dat is wel bijzonder en heb ik nog niet eerder meegemaakt’’, vertelt Twellaar. ,,Ik had ook verwacht dat ze een hekje zouden plaatsen zodat toeristen er niet bij kunnen. Het maakt het ook wel weer leuk. Je houdt er wel rekening mee.”

Luka Špik

Het meer van Bled, met in het midden een eilandje met een idyllisch kerkje, was ook de thuisbasis van de legendarische roeier Luka Špik die samen met Iztok Čop drie keer een olympische medaille won in de dubbeltwee. Špik won ook nog vier keer de wereldtitel in de dubbeltwee. In zijn restaurant in Bled worden de medailles getoond in een vitrine.

,,Zoveel heb ik nog niet’‘, zegt Twellaar vol bewondering. De 26-jarige Groninger won in 2021 zijn eerste zilveren olympische medaille in de dubbeltwee. Het doel is dat daar volgend jaar in Parijs een tweede bij komt. ,,Op die manier ben ik er niet mee bezig. Ik wil beter zijn dan de vorige keer en dan hoop ik dat het resultaat een medaille is. Als ik het beste uit mezelf heb gehaald en geen medaille, dan is het voor mij niet mislukt.’‘

Roeihelden

Gevraagd naar zijn roeihelden, noemt hij de Noor Olaf Tufte en de Nieuw-Zeelander Mahe Drysdale. ,,Het is wel gek dat die net allemaal stoppen op het moment dat ik begin met doorbreken.’’ Het is opvallend dat Twellaar skiffeurs opnoemt terwijl de dubbeltwee het boottype is waarin hij dit jaar weer uitkomt. ,,Als kind keek ik meer naar skiffeurs. Die spreken meer tot de verbeelding omdat ze alleen in de boot zitten.’‘

In dat licht lijkt het merkwaardig dat de Aegir-roeier zijn Europese titel in Bled niet verdedigt. Vorig jaar was hij op diverse internationale toernooien in de skiff succesvol. Twellaar bracht Duitsland in rouw door bij het EK in München de Duitser Oliver Zeidler te verslaan en de titel te winnen, en hij sloot het seizoen af met zilver op de wereldkampioenschappen. Bovendien kent de dubbeltwee in Bled een zeer sterk bezet deelnemersveld dat kwalitatief sterker is dan het skiff-veld.

Krachten bundelen

,,Stef ging tijdens de winterperiode ook vaak harder in de skiff dan ik. We gingen nog weer harder dan voor Tokio, waardoor de coaches dachten: als we die krachten bundelen, hebben we nog meer kans in Parijs. We stonden daar beiden achter. We hebben veel plezier gehad met zijn tweeën voor Tokio en willen er nu ook weer echt samen voor gaan. Het is een soort van tweede kans nadat we in Tokio net het goud gemist hebben.’‘

Marloes Oldenburg ook naar finale EK roeien

De Nederlandse vrouwen vierzonder met de Groningse Marloes Oldenburg, Benthe Boonstra, Mijntje Drenth en Tinka Offereins hebben zich met de tweede plaats in de herkansing geplaatst voor de finale op zaterdag van de Europese kampioenschappen roeien. De Nederlandse boot moest net als tijdens de voorwedstrijden de Deense boot voor laten gaan.

Ilse Kolkman in de vrouwen dubbelvier en Ymkje Clevering in de vrouwen tweezonder kwalificeerden zich donderdag via de voorwedstrijden rechtstreeks voor de finale.