Met Dirk Mekkes (82) uit Marum is een tuigpaardenman in hart en nieren heengegaan

Derk Mekkes (midden), toen zijn paard in 2016 Nederlands kampioen werd. Foto: DVHN/Archief

De bekende tuigpaardrijder Dirk Mekkes is zondagavond op 82-jarige leeftijd thuis in Marum overleden.

Mekkes was op de Nederlandse concoursvelden niet alleen een zeer bekende en gewaardeerde rijder, maar hij genoot ook erkenning als trainer van tuigpaarden en als jurylid.

Mekkes kreeg landelijke bekendheid toen hij op 28 augustus 2003 met een langspan met maar liefst elf paarden voor de koets het Groninger Stadspark binnendaverde. Deze aanspanning, die een lengte had van zeventig meter en waarvoor ruim 200 meter aan leidsels nodig was, leverde hem een vermelding op in het Guinness Book of Records.

Mekkes had een grote liefde voor het rijden met zogenoemde langspannen - tandems, randems en quadrems, oftewel twee, drie of vier paarden in één lijn voor de koets gespannen.

In zijn beginjaren als tuigpaardrijder reed Mekkes de paarden voor Evert Hemmes, die in die jaren grootste tuigpaardenstal van Nederland had. Ook voor Cees Hoogendoorn, Piet Westert en Henk Grol reed Mekkes vele paarden naar een overwinning. Later, toen hij was neergestreken in Doezum, kwamen er eigen paarden, onder andere Whizzkids Gonda en Bentley.

Van vader op zoon en kleinzoon

Zoon Derk Jan en dochter Hanneke waren in de wedstrijden met deze paarden succesvol, dankzij de talloze trainingsuren van vader Dirk. En tegenwoordig zijn ook zijn kleinzoons Derek en Bart bij de paarden te vinden. Daarnaast stond Dirk graag in de keuringsbaan om met zijn kennis van de paardenfokkerij de fokkerij van het Nederlandse tuigpaard verder te helpen.

Met het heengaan van Dirk Mekkes is een tuigpaardenman in hart en nieren overleden, die zijn liefde voor en kennis van het tuigpaard op velen wist over te dragen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu