Michael de Leeuw: "Het gaat erom dat we straks tegen VVV Venlo als beesten tekeer kunnen gaan"

Michael de Leeuw controleert de bal met de borst. Foto: Rot-Weiss Essen/Markus Endberg

Hij miste uitgerekend dé kans op de gelijkmaker. Nee, FC Emmen-captain Michael de Leeuw is allesbehalve tevreden over de oefennederlaag in Duitsland tegen Rot-Weiss Essen.

„Weet je... Schiet ik vandaag die penalty binnen, dan wordt het 1-1 en is het direct een hele andere wedstrijd. Daar baal ik natuurlijk van, die kans moet gewoon zitten. Ik schoot ‘m gewoon slecht en heel zwak in. Het zijn voor mij details waarmee een wedstrijd staat of valt.”

‘Mogelijkheden beter uitspelen’

Michael de Leeuw oordeelt hard over dé kans om zijn ploeg in de tweede helft van de oefenwedstrijd tegen de Duitse vierdedivisionist Rot-Weiss Essen weer terug in de wedstrijd te brengen, nadat de ploeg zo’n tien minuten daarvoor op achterstand was gezet. Maar volgens de spits en aanvoerder van FC Emmen is dat niet het bepalende moment waar de ploeg haar vijfde oefennederlaag in zes wedstrijden aan te danken heeft. „Uiteindelijk zie je dat we hard willen werken, maar niet echt tot kansen komen. Dat is het belangrijkste wat op dit moment bij ons ontbreekt.”

Het is niet zo dat FC Emmen helemaal géén kansen creëert. In tegendeel: in het eerste half uur had de ploeg een aantal kansrijke mogelijkheden kunnen verzilveren om de Duitse tegenstander een mogelijk vroegtijdige genadeklap te geven, maar onder andere Nikolai Laursen en Marko Kolar lieten dat na. „En juist dat soort mogelijkheden moet je veel beter uitspelen. Dat dit niet lukt, ligt onder andere aan de scherpte.”

Als beesten tekeer gaan

Zes wedstrijden gespeeld en slechts één magere overwinning. Je zou toch haast denken dat dit mentaal een rol gaat spelen binnen de selectie van FC Emmen. Maar niets is minder waar. De Leeuw laat weten dat er geen negatieve of onzekere sfeer in de kleedkamer hangt.

„Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik niet al te veel waarde hecht aan die uitslagen van de afgelopen weken. Het is natuurlijk niet lekker, maar uiteindelijk gaat het erom dat je weer fit moet worden. Je merkt dat iedereen van heel ver moet komen, we hebben tenslotte vijf of zes maanden geleden de laatste wedstrijd gespeeld. We moeten ervoor zorgen dat we minuten in de benen krijgt en dat we straks op 13 september thuis tegen VVV (de seizoensopener, red.) gewoon negentig minuten gas kunnen geven en als beesten tekeer kunnen gaan.”

‘Voorbereiding zegt niet zoveel’

Gas geven kan De Leeuw normaal gesproken wel. Afgelopen seizoen maakte hij in zesentwintig wedstrijden negen doelpunten en bereidde hij er twee voor. Bij een deel daarvan speelde Sergio Peña een positieve rol. De aanvallende middenvelder werd afgelopen seizoen door VI verkozen tot Speler van het Jaar, maar liep een paar weken geleden in het eerste oefenduel tegen SC Cambuur (2-5 verlies, red.) een hamstringblessure op.

De Leeuw: „We hebben hem een aantal wedstrijden moeten missen. Dat geldt ook voor Nikolai Laursen. Maar over mensen die je mist wil ik niet praten. Die heb je niet. Het moet gewoon veel beter, maar uiteindelijk zegt de voorbereiding niet zoveel. Je kunt pas zien waar je staat na de eerste competitiewedstrijd. Zo gaat het nou eenmaal.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu