Is de positie van Dick Lukkien bij FC Emmen nog wel houdbaar, nu bekend is dat hij na dit seizoen naar FC Groningen vertrekt?

Technisch manager Mike Willems van FC Emmen.

Technisch manager Mike Willems van FC Emmen. Foto: ANP

FC Emmen heeft bevestigd dat Dick Lukkien na dit seizoen aan de slag gaat als trainer bij FC Groningen. De komende dagen zal worden geëvalueerd of er voldoende draagvlak is om Lukkien tot het einde van het seizoen te laten zitten.

Dat laat technisch manager Mike Willems van FC Emmen desgevraagd weten. Samen met ad-interim financieel manager Jeroen Giezen neemt Willems de taken waar van clubvoorzitter Ronald Lubbers, die daar om gezondheidsredenen voorlopig afstand van heeft gedaan.

Lijfsbehoud staat op nummer één

„Afgelopen week werden we op de hoogte gesteld van het definitieve vertrek van Dick”, zegt Willems. „FC Groningen wilde donderdag al communiceren, maar dat wilden wij niet in verband met Sparta-thuis en wensten het daarom over dit weekend te tillen. Intern is lijfsbehoud onze prioriteit nummer één.”

Volgens Willems gaat FC Emmen de interlandbreak benutten om zich op te richten voor de laatste fase van de competitie. „De timing van dergelijk nieuws is niet snel goed, zeker niet in de fase waarin wij verkeren. Maar het feit blijft dat lijfsbehoud op één staat, terwijl we ook verder kijken naar volgend seizoen.”

Met ‘timing’ lijkt Willems indirect te reageren op de reactie van Wouter Gudde, de algemeen directeur van FC Groningen. Die beticht FC Emmen van het ‘bewust’ lekken van dit nieuws. „Ik vind het onprofessioneel en onbetrouwbaar vanuit Emmen-kant dat het vlak voor onze wedstrijd naar buiten komt”, aldus Gudde.

Reactie Wouter Gudde oncollegiaal

Willems ontkent dat het lek bij hem vandaan komt. „Wat voor belang zouden wij erbij hebben dit eerder te communiceren? En hoezo zou dat alleen maar negatief kunnen uitpakken? De wetenschap dat er volgend seizoen een nieuwe trainer voor de groep staat, kan ook een positieve uitwerking hebben.”

De technisch manager van FC Emmen noemt de reactie van Gudde „oncollegiaal”, omdat die beweert dat het lek bij FC Emmen zit terwijl die dat volgens Willems niet zeker zou kunnen weten. „Zo’n tien mensen bij ons wisten van de overstap, en ik denk ongeveer even zoveel bij FC Groningen. Het is een illusie te denken dat dit niet zou uitlekken.”

Willems wil er verder geen woorden aan vuil maken. Het is gelopen, zoals het is gelopen. De technisch manager wil vooropstellen dat hij Lukkien de overstap naar de andere kant van de Hondsrug gunt. „Hij heeft hier in ruim zeven jaar iets heel moois opgebouwd, samen met Ronald (Lubbers, red.).”

Evaluatie volgt komende dagen

De vraag rijst nu of de positie van Lukkien bij FC Emmen nog houdbaar is, nu bekend is dat hij aan de slag gaat bij dé concurrent in de strijd tegen degradatie. Op social media roepen mensen al om zijn ontslag. Zou Lukkien er nu niet op aansturen dat FC Emmen zo min mogelijk punten pakt, zodat FC Groningen in de eredivisie blijft?

Willems zegt het al met Lukkien over dit scenario te hebben gehad. „De komende dagen, als de rust weer is wedergekeerd, gaan wij gebruiken om op een rijtje te zetten wat er allemaal is gebeurd en om te evalueren in hoeverre er nog voldoende draagvlak is. In de voetballerij is niets op voorhand zeker.”