Talent Milan de Koe (19) uit Zuidhorn stopt na zijn overstap van FC Groningen naar Fortuna Sittard ineens met voetballen. 'Alsof er een last van mijn schouders is gevallen'

Milan de Koe uit Zuidhorn tekende in 2019 een tweejarig contract bij FC Groningen. Tot een doorbraak in het eerste elftal kwam het niet, waarop de nu 19-jarige centrale verdediger in de zomer van 2021 overstapte naar Fortuna Sittard. Daar maakte hij maandag bekend te stoppen met voetbal.

Milan de Koe (links) in 2019 met technisch directeur Mark-Jan Fledderus van FC Groningen. De Koe tekende toen een tweejarig contract bij FC Groningen.

Milan de Koe (links) in 2019 met technisch directeur Mark-Jan Fledderus van FC Groningen. De Koe tekende toen een tweejarig contract bij FC Groningen. Foto: FC Groningen

Hé Milan, ik zag op Instagram dat je stopt met voetballen. Waarom?

,,Ik was al langere tijd niet gelukkig. Ik haalde geen plezier meer uit het voetbal.”

Had je dat bij FC Groningen ook al?

,,Nee, niet echt. Of misschien heel soms. Maar dan had ik mijn familie en vrienden in de buurt. In Sittard woonde ik in een soort topsporthuis met wat andere voetballers en handballers. Ik was daar niet mezelf. En alles was zó ver weg.”

Heeft corona nog een rol gespeeld? Je hebt immers heel lange tijd geen wedstrijden gespeeld.

,,Nee, niet echt. Of het moet onbewust geweest zijn.”

Heb je de beslissing alleen genomen?

,,Nee, ik heb er veel en goed met mijn ouders over gepraat. Zij staan volledig achter mijn keuze. Zij zagen namelijk ook wel dat het niet zo goed met me ging, dat ik niet gelukkig was.”

Wanneer heb je Fortuna Sittard geïnformeerd? En wie heb je gesproken?

,,Ik heb het Sjors Ultee (de hoofdtrainer van Fortuna Sittard, red). maandag verteld. Hij zei het jammer te vinden omdat ik in zijn ogen veel potentie heb. Maar hij gaf ook aan respect te hebben voor mijn beslissing.”

Je trainde wel met de eerste selectie?

Ja, elke week. En ik heb ook alle oefenwedstrijden meegedaan. Zaterdag heb ik voor het eerst met de onder-21 van Fortuna gespeeld. Dat ging niet goed: 6-1 verloren. Op drie niveaus lager dan ik bij FC Groningen gewend was...”

En nu? Stop je helemaal met voetballen?

,,Voorlopig wel, ja. Misschien dat ik het over een paar maanden ga missen en weer zin krijg om te voetballen, maar ik stop sowieso met voetballen op een hoog niveau. Er hebben nog wat clubs naar me geïnformeerd, maar die heb ik allemaal afgehouden. Eerst lekker rust.”

En verder? Werken? Of school?

,,Ik ben twee jaar geleden, toen ik een contract bij FC Groningen tekende, gestopt met mijn opleiding Sport en Bewegen. Ik heb mijn voormalige mentor al gesproken en kan waarschijnlijk op hetzelfde niveau instromen. Verder zoek ik een baantje en ga ik doen wat ik leuk vind. Lekker thuis in Zuidhorn.”

Belangrijkste vraag: hoe voel je je nu? Ben je gelukkig?

,,Jaa! Ik voel me een stuk vrijer. Alsof er een last van mijn schouders is gevallen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu