Milik helpt Ajax langs Excelsior

Milik helpt Ajax langs Excelsior ANP

Arek Milik heeft zondag met twee fraaie doelpunten tegen Excelsior laten zien dat hij nog steeds toekomst heeft als spits van Ajax. De Pool, de laatste weken gepasseerd, maakte twee van de drie doelpunten van zijn ploeg (3-0), die koploper PSV op een puntje blijft volgen.

Milik begon de vorige duels met Feyenoord en FC Groningen op de bank omdat hij nog steeds niet aan alle verwachtingen kan voldoen. Als spits van Ajax doe je het ook niet snel goed. Je moet niet alleen makkelijk scoren, maar ook goed in een kleine ruimte kunnen combineren en balvast zijn. Niet iedere aanvaller is echter met de talenten van Patrick Kluivert geboren. Het zegt wel iets dat zelfs de jonge Zlatan Ibrahimovic het lang lastig had in de punt van de aanval bij de Amsterdamse club.

De 21-jarige Milik zal wel nooit zo'n wereldster worden als Ibrahimovic. Hij presteert in de nationale ploeg van Polen goed in een systeem met twee spitsen en een topper als Robert Lewandowski om hem heen. Bij Ajax speelt hij echter vaak tegen ploegen die veel verdedigers in zijn buurt houden. Het helpt ook niet mee dat de vleugelaanvallers bij voorkeur richting de as van het speelveld dribbelen. Zo wordt het nog drukker om Milik, die nu eenmaal een beetje ruimte nodig heeft.

Hechte verdediging

Met het linkerbeen van de Pool is echter weinig mis. Dat liet hij na 36 minuten weer eens zien toen hij een aanval zelf opzette en vanaf twintig meter fraai raak schoot (1-0). Het was een doelpunt waar Ajax naar snakte. Want zelfs in een aanvallend systeem met slechts drie verdedigers had de thuisploeg problemen om de hechte defensie van de tegenstander stuk te spelen. Eenmaal op 1-0 kende Ajax minder problemen om kansen te creëren. Excelsior wankelde en capituleerde na de elfde competitietreffer van Milik (2-0).

De doelpunten gaven de spits kennelijk vertrouwen. Want Milik onderscheidde zich tegen Excelsior niet alleen met zijn linkerbeen. Hij bracht Davy Klaassen met een hakballetje in stelling en was zelfs een keer gevaarlijk met zijn rechterbeen. Milik bracht in de slotfase ook debutant Robert Muric in stelling, die het doelpunt aan de jarige Klaassen gunde.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu