Hoe Bauke Mollema de Tour de France in een helikopter verliet (met drie breuken in zijn onderarm)

Bauke Mollema viel op weg naar de Puy Mary en verliet met drie breuken in zijn onderarm per helikopter de Tour de France. Mollema was de afgelopen weken onverstoorbaar, maar dat wapende hem niet tegen zoveel ongeluk.

Bauke Mollema in actie tijdens de 7de etappe van de Tour de France.

Bauke Mollema in actie tijdens de 7de etappe van de Tour de France. Foto: AFP

Met zijn rechterhand trekt hij zijn fiets nog uit de greppel, maar als hij naar zijn linkerpols kijkt, weet Bauke Mollema genoeg: de Tour de France is voorbij.

Na zijn grote valpartij in een flauwe bocht naar rechts op de D47, vlak voor het dorpje Bagnols, wordt hij in een ambulance gezet. Terwijl andere slachtoffers als Romain Bardet en Nairo Quintana weer aansluiten in het peloton, wordt Mollema vervolgens overgeplaatst in een helikopter om naar het ziekenhuis in Clermont-Ferrand te worden vervoerd.

Complexe breuk

Röntgenfoto’s laten een complexe breuk aan zijn linkerpols, ellepijp en spaakbeen zien. De breuk aan de linkerpols beknelt een zenuw en wordt behandeld zodat Mollema verlost is van de ergste pijn. Gelijk is duidelijk dat Mollema moet worden geopereerd. Voor de tweede keer moest hij de Tour vroegtijdig verlaten. De vorige keer, in 2012, werd de pijn nog enigszins verzacht omdat hij zo toch bij de geboorte van zijn dochter Julien kon zijn.

Voor de start voor de etappe naar Puy Mary stond Mollema dertiende, maar hij had een rotsvast vertrouwen dat hij nog wel wat plekken op zou schuiven in zijn tiende Tour. Dat hij zich verheugde op het loodzware slot van deze Tour gaat wat ver, maar Mollema leefde in de overtuiging dat de rit naar Grand Colombier en de drie loodzware bergetappes na de rustdag hem zouden liggen.

Na bijna anderhalve minuut tijdverlies in de waaieretappe naar Lavaur wist hij in de Pyreneeën de schade te beperken. Dat Mollema, met een worstelende Tom Dumoulin, op weg leek de beste Nederlander in het klassement te worden, interesseerde hem dan weer geen zier. ,,Ik finish liever een paar plekjes hoger als tweede Nederlander, dan dat ik een paar plekjes lager finish.’’

Onverstoorbaar

Typisch Mollema. Een grote ronde is voor hem vooral een gevecht met zichzelf. Naar anderen kijkt hij amper. In de afgelopen twee Tourweken liet Mollema zich weer van zijn meest onverstoorbare kant zien. Interviews in het weekend via een videoverbinding wimpelde hij vriendelijk, maar resoluut af. Mollema zat in zijn cocon, zonderde zich liever af en gaf de voorkeur aan rust.

Ook het idee van de Avondetappe om vorige week de uitzending op zaterdagavond in zijn geboorteplaats Zuidhorn op te nemen, was niet aan hem besteed. Arjen Robben was uitgenodigd en schoof aan. Of Mollema per video ook in de uitzending wilde verschijnen? Robben en Mollema zaten samen op het Kamerlingh Onnes College in Groningen. Mollema’s oudere broer zat bij Robben in de klas. Allemaal mooi voor de televisiekijker, maar aan het lijf van Mollema geen polonaise.

Cocon

NOS-presentator Herman van der Zandt probeerde het nog wel, maar kreeg nul op rekest. Als hij al sprak – voor en na de etappes – vertelde Mollema dat hij zich fit voelde en goed herstelde. Dan knikte hij en draaide af naar de bus. Terug in zijn cocon.

Zo onverstoorbaar als Mollema zijn er weinig in het peloton, al overtreft Primoz Roglic hem misschien net. Het is een van de redenen dat Mollema al zo lang, zo goed is. Maar ook met die onverstoorbaarheid kon Mollema zich niet wapenen tegen het ongeluk dat op de loer lag in de flauwe bocht op de D47.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu