Murray in vijf sets langs Raonic naar finale

Murray in vijf sets langs Raonic naar finale ANP

Andy Murray heeft vrijdag voor de vijfde keer in zijn loopbaan de finale bereikt van de Australian Open. De Brit versloeg in vijf sets de Canadees Milos Raonic, die tegen het einde van de wedstrijd meermaals behandeld werd aan zijn bovenbeen: 4-6 7-5 6-7 (4) 6-4 6-2. De mondiale nummer twee Murray neemt het zondag in de finale op tegen de Servische titelverdediger Novak Djokovic. De nummer één van de wereld won een dag eerder in vier sets van de Zwitser Roger Federer.

Murray stond al vier keer eerder in de finale in Melbourne, maar won nog nooit. De 28-jarige Brit won eerder wel de grandslams van Wimbledon (2013) en de US Open (2012). De als dertiende geplaatste Raonic (25) slaagde er niet in voor het eerst in zijn loopbaan een grandslamfinale te bereiken. Hij stond voor de tweede keer in de halve finale van een grandslamtoernooi na Wimbledon in 2014.

Murray begon in Melbourne nog beroerd aan de partij. In de eerste game op eigen service maakte hij geen enkel punt en hielp met nota bene een dubbele fout zijn tegenstander op weg naar een 2-0-voorsprong die hij in die set niet meer kon repareren.

Racket kapot

Raonic was vooral met zijn forehand ijzersterk, al won ook Murray zijn games vrij simpel. De Brit liet in de tweede set vijf breekpunten liggen, maar sloeg in de laatste game toch het beslissende gat om in sets gelijk te komen. Raonic sloeg zich daarna stoïcijns naar de belangrijke setwinst door de tiebreak van de derde set met 7-4 te winnen en daardoor weer op voorsprong te komen.

Bij een 2-1-voorsprong in de vierde set moest Raonic zich na ruim drie uur tennis korte tijd laten behandelen aan zijn bovenbeen, iets wat daarna nog een paar keer gebeurde. Murray brak met een lovegame naar 4-3 en legde daarmee de basis voor de set die hem weer naast Raonic bracht.

In de beslissende vijfde set was het gedaan met Raonic. Murray brak in de eerste game direct de service van de Canadees, die daarop voor het eerst enige emotie toonde en maar meteen zijn racket kapot sloeg. Ook zijn tweede servicegame kon Raonic niet behouden, waardoor de zege van Murray zich al snel aandiende.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu