NK Afstanden gaat door ondanks corona, maar marathonschaatsers zijn de dupe

Hoogevener Ingmar Berga van de nieuwe marathonploeg vanm Jumbo Visma mag voorlopig geen wedstrijden rijden en ook niet trainen. Foto Neeke Smit

Het NK afstanden, dat van 30 oktober tot en met 1 november staat gepland, gaat ondanks de strengere coronaregels in Heerenveen door.

Datzelfde gedt volgens de KNSB voor de International Invitation Cup shorttrack, die van 23 tot en met 25 oktober eveneens in Thialf op het progamma staat. Volgens de schaatsbond gaan alleen de wedstrijden door, waaraan door sportkoepel NOC*NSF erkende topsporters meedoen. Voor de komende vier weken heeft de KNSB een streep gezet door alle overige wedstrijden die gepland stonden. Dat geldt ook de marathons.

Streep door IJsselcup

De Holland Cup 1/IJsselcup, die komend weekeind in Deventer zou worden verreden en de derde wedstrijd van de mass start zijn afgelast. Datzelfde geldt voor overige shorttrack-wedstrijden.

Ook de eerste drie marathonwedstrijden om de KNSB Cup gaan niet door. Ze stonden gepland in Amsterdam (24 oktober), Enschede (31 oktober) en Heerenveen (7 november). De KNSB onderzoekt of deze wedstrijden later dit seizoen alsnog kunnen worden verreden. De vierdaagse Trachitol Trophy staat nog op de agenda voor 26 tot en met 29 november, afhankelijk van de coronamaatregelen die dan gelden.

Moeilijk te verteren

,,Ik besef dat deze maatregelen voor een deel van onze schaatscommunity moeilijk te verteren zijn”, zegt technisch directeur Remy de Wit. ,,Hoewel wij allen weten wat zij allemaal doen en laten voor hun sport, geldt voor marathonrijders niet de uitzonderingspositie die voor anderen wel geldt. Dit doet pijn en voelt soms oneerlijk. Maar we moeten ons realiseren dat Nederland in zwaar weer zit. Onze volksgezondheid staat voorop. We zullen het virus onder controle moeten krijgen, zodat we straks onze sport wel weer voluit kunnen beoefenen.”

Het aanscherpen van de regels heeft niet alleen gevolgen voor de schaatswedstrijden, het raakt ook de trainingen. Zo kunnen de marathonschaatsers geen gebruik meer maken van de speciale trainingsuren in Thialf. ,,We zoeken, binnen de gestelde richtlijnen, samen hard naar een passende oplossing”, zegt De Wit. ,,Datzelfde geldt voor andere topsporters binnen het schaatsen die niet die status hebben van NOC*NSF.”

Topsportuitzondering

Binnen de schaatswereld geldt de topsportuitzondering in principe alleen voor rijders van de topteams langebaan, de nationale shorttrackselectie van bondscoach Jeroen Otter en de KNSB Talent Teams. De Wit heeft hen vandaag per e-mail gewezen op hun bijzondere status. “Die brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee”, schrijft hij. “Hier kunnen en mogen we niet lichtzinnig mee omgaan.” Hij adviseert iedereen dringend mondkapjes te dragen buiten de training om en zich strikt te houden aan de geldende hygiënemaatregelen. ,,Dat helpt de hele samenleving om het virus de kop in te drukken, wat goed is voor de toekomst van de sport in het algemeen en het schaatsen in het bijzonder.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu