NK Wielrennen op VAM-berg gedeeltelijk, maar mogelijk zelfs in zijn geheel naar augustus

Col du Vam. Foto: William Pomp

Het NK wielrennen, dat in juni zou plaatsvinden op en rond de VAM-berg in Wijster, wordt gedeeltelijk of mogelijk zelfs in zijn geheel verplaatst naar het tweede weekend van augustus.

Dat zijn wielerbond KNWU en organisator Thijs Rondhuis van Courage Events uit Leek met elkaar overeen gekomen. De kampioenschappen voor nieuwelingen, nieuweling-meisjes, junioren, junior-vrouwen, beloften en elite-zonder contract worden sowieso verplaatst naar 8 en 9 augustus. Voorlopig wordt voor de eliterenners (vrouwen en mannen) nog de oorspronkelijke data van 20 en 21 juni aangehouden, overeenkomstig de UCI-richtlijnen van dit moment en de reservering van deze plek op de huidige internationale kalender.

Het verplaatsen van de nationale titelstrijd voor de jeugdige renners naar het tweede weekend van augustus heeft als voordeel dat deze jongerencategorieën – als er vanaf juni of juli weer wedstrijden verreden kunnen worden - nog meerdere weekenden wedstrijden kunnen rijden voordat het NK op het programma staat. Zo wordt voorkomen dat voor hen het NK meteen het begin van het seizoen vormt en kan er nog selectie plaatsvinden voor deelname aan de nationale titelstrijd.

Met de gewijzigde plannen anticiperen de organiserende partijen op het coronavirus en de impact ervan op de wielersport. Afhankelijk van het feit of de sportwereld in de zomer weer in gang wordt geschoten en verdere aanpassingen van de internationale wielerkalender worden doorgevoerd is het ook een optie om het NK voor de mannen en vrouwen eliterenners naar het tweede weekend van augustus te verplaatsen. ,,Wij willen kunnen anticiperen op en meebewegen met de ontwikkelingen die gaan komen’’, legt Rondhuis uit. ,,In het geval dat het kampioenschap in juni niet kan plaatsvinden, hebben we alvast een alternatief.’’

Rondhuis en directeur Thorwald Veneberg van de KNWU willen voorop stellen dat ten tijde van de coronapandemie sport bijzaak is. ,,Maar binnen de mogelijkheden die we hebben en met begrip voor de genomen maatregelen houden we verschillende opties open en proberen we daarnaast zo duidelijk mogelijk te zijn. Daarmee willen we alle betrokkenen laten weten dat we dit vraagstuk te bestuderen in een nog altijd onzekere toekomst.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu