NK wielrennen ook in 2021 naar Drenthe, mogelijk ook nog nieuwe datum op kalender 2020

Het NK wielrennen in 2012, toen Exloo het strijdtoneel was. Foto: © Foto Rudie Ottens

Het NK wielrennen, dat van 19 tot en met 21 juni op en rond de Col du Vam in Wijster zou worden gehouden, krijgt voorlopig geen nieuwe datum op de wielerkalender. Wel is besloten dat de provincie Drenthe ook in 2021 gastheer zal zijn van de strijd om de nationale titels.

Voor het NK van dit jaar hebben wielerbond KNWU en de organisatie besloten om pas een nieuwe datum te plannen als sporten in het algemeen en wielrennen in wedstrijdverband weer zijn toegestaan. ,,Een NK is pas aan de orde wanneer de gezondheidssituatie in Nederland onder controle is en wanneer de maatschappij weer meer kan functioneren’’, bevestigt algemeen directeur Thorwald Veneberg van de KNWU. Hij sluit een NK wielrennen in 2020 nog niet helemaal uit: ,,Mocht de situatie in Nederland zich dusdanig positief ontwikkelen én blijken dat de daarvoor benodigde ruimte op de kalender beschikbaar is, dan wordt er tegen die tijd een afweging gemaakt of het mogelijk is om een NK nog dit jaar te organiseren. Het is mooi dat organisator Courage Events, de Provincie Drenthe en de andere partners de bereidheid en flexibiliteit hebben om ook deze editie te faciliteren.’’

Henk Brink

Ook gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe staat achter de beslissing om voorlopig geen nieuwe datum voor het NK in Drenthe te prikken. ,,Een Nederlands Kampioenschap moet een feest voor wielerminnend Nederland zijn en dat is op dit moment niet mogelijk. Er is daarom besloten om het geplande NK op de VAM-berg door te schuiven naar 2021. Drenthe is dus volgend jaar weer gastheer. De voorbereidingen voor het NK van 2020 waren al vergevorderd. De draaiboeken liggen grotendeels klaar. Hier is door veel mensen al veel energie in gestoken. Deze energie nemen we graag mee naar volgend jaar”, aldus Brink.

Opties voor 2020

Ook Brink houdt wel graag de optie open om alsnog in 2020 een NK te organiseren voor nieuwelingen/junioren (m/v), beloften en elite-zonder-contract als de situatie zich positief ontwikkelt. Mogelijk vindt het NK voor deze jeugdcategorieen dan gescheiden plaats van een eventueel NK voor mannen en vrouwen. ,,Voor de vrouwen en beroepsrenners gebeurt dit alleen als er een geschikte plek op de kalender voor handen is en het wenselijk is’’, zegt Brink. De KNWU geeft met het eventueel loslaten van een NK voor profs (mannen en vrouwen) ruimte aan de organisatoren van internationale wedstrijden, die nog met de UCI in overleg zijn om een geschikte datum in het najaar van 2020 te vinden.

Verschuivingen op langere termijn

Voor organisator Thijs Rondhuis van Courage Events leidt het doorschuiven van het NK wielrennen in Drenthe naar 2021 ook tot verschuivingen op de langere termijn. Rondhuis: ,,We waren voor 2021 en 2022 in gesprek over andere beoogde locaties voor deze nationale titelstrijd. Met de hierbij betrokken gemeenten en provincies gaan we de mogelijkheid bekijken om ook deze kampioenschappen een jaar door te schuiven.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu