NOC*NSF geeft topsporters meer financiële zekerheid

NOC*NSF geeft topsporters meer financiële zekerheid ANP

Nederlandse topsporters hoeven zich voorlopig over een gebrek aan inkomsten geen zorgen te maken. Sportkoepel NOC*NSF staat ze voorlopig bij, ook in de periode na 1 september. "Zolang de internationale competitie stilligt, zullen Nederlandse sporters hun status niet kwijtraken. Ook al duurt dat nog een half jaar of langer. Ik vind het belangrijk om dat nu uit te spreken. Het geld komt van het ministerie van VWS en van daaruit krijgen wij de volle medewerking. Je kunt het sporters nu niet kwalijk nemen dat er geen selectiemomenten zijn", zegt Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF woensdag in dagblad Trouw.

Sinds het stilvallen van de sportwereld half maart door de coronacrisis, namen de financiële zorgen van veel topsporters snel toe. Het prijzengeld viel weg en daarnaast haakten ook sponsors af. Bovendien liep de toezegging van NOC*NSF dat de topsporters met een status hun maandelijkse toelage behouden maar tot 1 september. Selectiemomenten waar verlenging van die status verdiend zou kunnen worden, waren er niet. En grote toernooien en wedstrijden zijn er voorlopig ook niet.

De zogeheten A-sporters krijgen een stipendium. Ze hebben bewezen tot de top acht van de wereld te behoren en ontvangen, afhankelijk van hun leeftijd, maandelijks tussen de 70 en 130 procent van het minimumloon. De categorie daaronder, de selectiesporters (voorheen sporters met een B-status), krijgt een onkostenvergoeding van 300 euro per maand. Daarnaast zijn er professionele sporters zonder status die de afgelopen maanden soms het volledige inkomen zagen wegvallen.

Voor die laatste groepen heeft Hendriks ook goed nieuws, zegt hij in Trouw. Ook zij kunnen op korte termijn een aanvraag voor financiële steun doen. Tot op heden kunnen alleen de sporters met een inschrijving als zzp’er bij de Kamer van Koophandel een beroep doen op de zogenaamde Tozo-regeling van het Rijk, voor inkomensondersteuning in coronatijd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu