Naast Lieke Martens en Merel van Dongen speelt nu ook een 21-jarige Rouveense in de Spaanse Primera Division: Dayna Schra

Wie hoort er niet thuis in het volgende rijtje? Lieke Martens, Merel van Dongen of Dayna Schra? Nou, niemand dus, want alle drie voetbalsters zijn actief in de Spaanse Primera Division, oftewel: de Spaanse eredivisie. De 21-jarige Rouveense vertrok afgelopen week naar Madrid om daar te gaan spelen voor Rayo Vallecano: „Deze kans móest ik gewoon pakken.”

Voetbalster Dayna Schra komt uit voor Rayo Vallecano in Madrid. Hier poseert ze in het uittenue van deze Spaanse club.

Voetbalster Dayna Schra komt uit voor Rayo Vallecano in Madrid. Hier poseert ze in het uittenue van deze Spaanse club. Foto: eigen foto

Haar ouders brachten haar naar Schiphol, waarna ze naar de Spaanse hoofdstad vloog. „Het is allemaal heel snel gegaan, want op 23 september hoorde ik van mijn zaakwaarnemers Molcas en die van Mapa Sport Agency dat Rayo Vallecano mij graag wilde hebben. Ik was meteen enthousiast, al kende ik de club niet heel goed. Wel wist ik dat het team vorig seizoen als achtste was geëindigd. Spanje is niet alleen een heel mooi land, maar ook de Spaanse competitie heeft mij altijd al aangetrokken. Zo ben ik al jarenlang een grote fan van Real Madrid. Ook wilde ik als klein meisje profvoetballer worden én ooit in het buitenland voetballen.”

Dreumes

Dayna is er eentje uit een echte voetbalfamilie. Haar broertje Daimen maakte afgelopen zomer de overstap van SC Rouveen naar ‘grote buur’ Staphorst. Als dreumes speelde Dayna al met een voetbal. Op haar vijfde werd ze lid van SC Rouveen en kwam ze in F2, bij de jongens. Samen met Daimen. Tot C1 voetbalde ze ‘om de hoek’, waarna FC Twente belangstelling toonde. Ze was toen 14 jaar en mocht meedoen in een oefenduel met Arsenal. Dat beviel de profclub uit Enschede zó goed dat ze werd ingelijfd en deel ging uitmaken van ‘Onder 16’.

Haar Twentse tijd eindigde na twee jaar, toen ze op de drempel stond van Jong FC Twente. Het goede gevoel was weg, en ze ging spelen bij Jong PEC Zwolle Vrouwen. Dat was vijf jaar geleden, maar écht doorbreken in Zwolle zat er niet in. Dayna speelde slechts een handvol minuten in het eerste team. Op 1 april 2016 viel ze in, aan het eind van het met 3-0 verloren duel met Ajax. „Ik heb daar niet echt een kans gehad. Als je die wél krijgt en je maakt het dan niet waar, dan snap ik dat je op een gegeven moment weg moet. Maar dat was niet het geval”, zei ze daar eerder over.

Opgeleefd bij SC Heerenveen

Na Jong PEC Zwolle verkaste ze naar SC Heerenveen. Daar leefde de Rouveense helemaal op, zeker in het eerste jaar. Trainer Roeland ten Berge gaf haar veel vrijheid en vertrouwen. In het seizoen 2017-2018 speelde de Rouveense 24 wedstrijden. Ze scoorde vier keer, waaronder de goal van de maand december. Dat succesvolle jaar bleef ook in Zeist niet onopgemerkt. Dayna werd geselecteerd voor Oranje ‘Onder 19’, mocht mee naar het EK en debuteerde als invalster in de gewonnen wedstrijd tegen Duitsland. Eerder al was ze trouwens actief voor Oranje ‘Onder 15’, waarvoor ze in drie interlands in actie kwam.

Vervolgens ging het allemaal minder met de carrière van Dayna. Telefoontjes uit Zeist bleven uit en ook bij SC Heerenveen maakt ze geen meters meer. „Ik zou mijn derde seizoen in gaan, maar na gesprekken moest ik vertrekken. Wat ik daar nog over kwijt wil? Dat het niet altijd met mijn kwaliteiten te maken had, maar dat er ook andere dingen speelden, zoals vertrouwen voelen en krijgen. Ik voelde mij vaak onbegrepen, terwijl ik net als anderen ook alleen maar wilde voetballen. Dat was best een lastige periode, want ik wist zelf ook niet hoe en waar ik verder wilde gaan. Toch heb ik de hoop nooit opgegeven en dus ben ik heel blij met deze kans en dat ik in Madrid mag spelen.”

Stadsderby tegen Real Madrid

Dat spelen laat overigens nog even op zich wachten. Dat gold sowieso voor het gehele team, want de competitieduels met Real Sociedad en Sporting de Huelva werden afgelast. Afgelopen zondag stond dan de allereerste wedstrijd in de Primera Division geprogrammeerd: de stadsderby, uit tegen Real Madrid. Nog zonder Dayna. Het werd 3-1 voor ‘de Koninklijke’. Dayna Schra: „Ik had de afgelopen week pas twee keer meegetraind en in eerste instantie zou ik wel bij de wedstrijdselectie zitten. Dat vond ik best een hele eer, maar uiteindelijk bleken de papieren toch nog niet in orde te zijn. Dus kon ik nog niet spelen en moest ik op de tribune zitten.”

Toen ze vorige week dinsdag in Madrid aankwam, merkte ze wel meteen dat het er in Spanje allemaal veel strenger aan toegaat dan in Nederland. „Iedereen draagt een mondkapje. Bij de club kom je alleen binnen na een scan-test, het is trainen en dan meteen weer naar huis. Ik woon samen met een Deense ploeggenoot (Struck, red.) in een appartementje. Ook speelt er nog een Amerikaanse speelster bij ons. We zijn de enige drie die Engels praten, de rest spreekt Spaans. Tijdens de training begrijp ik er nog niet heel veel van, maar mijn ploeggenoten proberen het dan wel meteen uit te leggen. Ik ken al wel een paar Spaanse woordjes. Binnenkort ga ik op Spaanse les. Ik heb een contract voor een jaar en hoop op een mooie tijd hier. Uiteindelijk ben ik blij dat het op deze manier is gegaan en dat ik nu hier ben, al had ik niet verwacht nu al in het buitenland te kunnen spelen. Ik heb het in Nederland niet altijd even gemakkelijk gehad. Voor mij voelt dit dan ook echt als een kans die ik gewoon móest pakken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu